H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου - Σεμινάριο Υψηλού Επιπέδου για τη Μέση Ανατολή και την ασφάλεια: Οι προσπάθειες της ΕΕ προς μια ολοκληρωμένη πολιτική
03.07.2012, 16:42 (CET)
Η αναγκαιότητα για τη διάνοιξη νέων δρόμων επικοινωνίας, κατανόησης και συνεργασίας με τους λαούς της Μέσης Ανατολής με στόχο την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου υψηλού επιπέδου που διοργανώθηκε από την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ. To σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, στις 2 και 3 Ιουλίου 2012, και φιλοξενήθηκε από τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ. Δημήτρη Ηλιάδη.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Δημήτρης Ηλιάδης τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να καθορίσει στρατηγική και να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη πολιτική απέναντι στις εξελίξεις, μια πολιτική που μέχρι τώρα απουσιάζει. «Πρέπει και μπορούμε να αναπτύξουμε νέες πολύπλευρες σχέσεις με τους λαούς της περιοχής, σχέσεις συνεργασίας στην πολιτική, την οικονομία, την ενέργεια, την ανάπτυξη, την ασφάλεια, την εκπαίδευση, τις επιστήμες, τον πολιτισμό και το περιβάλλον», είπε ο κ. Ηλιάδης.

Το επίκεντρο του σεμιναρίου υψηλού επιπέδου ήταν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και πώς η Ευρώπη θα συμβάλει για μια θετικότερη προοπτική στην περιοχή. Οι ομιλητές προχώρησαν σε μια εις βάθος ανάλυση των επιμέρους πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, σε συνδυασμό με τις εργασίες που έχουν γίνει από διάφορους οργανισμούς, και υποστήριξαν την ενεργό προώθηση του «Track-Two Diplomacy» στη Μέση Ανατολή.

Το Track-Two Diplomacy είναι η ανεπίσημη, άτυπη αλληλεπίδραση μεταξύ αντιτιθέμενων ομάδων ή εθνών με στόχο την ανάπτυξη στρατηγικών, τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και μέσων κατά τρόπο που να βοηθούν στην επίλυση των συγκρούσεων.

Το σεμινάριο συγκέντρωσε εξέχουσες προσωπικότητες από την Ευρώπη και τα κράτη της Μέσης Ανατολής. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και στελέχη από την ΕΕ, από κράτη μέλη της ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη, ακαδημαϊκοί καθώς επίσης και άλλοι διακεκριμένοι όπως ο κ. Miguel Ángel Moratinos, πρώην Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, ο κ. Marc Perrin de Brichambaut, πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ, ο Υποστράτηγος Paolo Serra, Διοικητής Δυνάμεων και επικεφαλής της αποστολής της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο, ο κ. Andreas Reinicke, Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, και ο κ. Bernardino León, Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για τη Νότιο Μεσόγειο.

Η ανάλυση των αξιωματούχων και η συμβολή των ομιλητών στο σεμινάριο προσέφερε μια ολοκληρωμένη εικόνα του ζητήματος όπως επίσης ωφέλιμες εισηγήσεις και βέλτιστες πρακτικές. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια καλύτερη γνώση όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και να αποκομίσουν μια βαθύτερη κατανόηση των πολιτικών ανακατατάξεων και περιφερειακών ισορροπιών.

Στη διοργάνωση έλαβαν μέρος περίπου 100 σύνεδροι, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κράτη μέλη της ΕΕ, υποψήφιες προς ένταξη χώρες, από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρώπη, την Ασία, την Βόρεια και Νότια Αμερική.

«Αυταρχικά καθεστώτα ανατρέπονται ή κλονίζονται και νέες δυνάμεις προβάλλουν στο προσκήνιο των εσωτερικών εξελίξεων, των πολιτικών ανακατατάξεων και των περιφερειακών ισορροπιών. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει την αναταραχή και τις ανατροπές που συντελούνται. Διότι αν την ανατροπή των αυταρχικών καθεστώτων διαδεχθούν άλλα αυταρχικά καθεστώτα, τότε για ποια ‘Αραβική Άνοιξη’ μιλάμε; Θα οδηγηθούμε από ένα αραβικό χειμώνα σε ένα άλλο,» είπε ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου.

Ο κ. Ηλιάδης επεσήμανε οτι «η ΕΕ μπορεί και πρέπει ουσιαστικά και δημιουργικά να υποστηρίξει τους λαούς της περιοχής στην προσπάθειά τους για την εδραίωση δημοκρατικών θεσμών, δημοκρατικών κοινωνιών, και δημοκρατικών κρατών, στο πλαίσιο του σεβασμού των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων, με βιώσιμες οικονομικές προοπτικές. Αυτή είναι η πιο στέρεα βάση για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Τελειώνοντας, ο Υπουργός Άμυνας τόνισε οτι «η ΕΕ διαθέτει τις δυνάμεις, την ηθική και τον πολιτισμό πολιτικό κύρος να γίνει πρωταγωνιστής στις εξελίξεις για ένα πιο υποσχόμενο μέλλον στη Μέση Ανατολή».

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς και τα θέματα ασφαλείας θα αποτελέσουν μέρος της ατζέντας της Άτυπης Συνάντησης των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 4 και 5 Ιουλίου.

Λειτουργός Επικοινωνίας
Έλενα Φυσέντζου

Υπουργείο Άμυνας

Email: efysentzou@pio.moi.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22807592

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ