H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου - Η Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου προήδρευσε του Συμβουλίου Συνεργασίας ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν
17.12.2012, 12:50 (CET)
Πραγματοποιήθηκε η  13η συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012.

Η ΕΕ εκπροσωπήθηκε από την Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία προήδρευσε του Συμβουλίου Συνεργασίας εκ μέρους της Ύπατης Εκπροσώπου (ΥΕ) της Ένωσης για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφαλείας, Βαρόνης Catherine Ashton, καθώς και από τον Επίτροπο Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Γειτονίας της ΕΕ, κ. Štefan Füle. Της αντιπροσωπείας του Αζερμπαϊτζάν ηγήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, κ. Elmar Mammadyarov. Πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Συνεργασίας, η Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «το Αζερμπαϊτζάν και η ΕΕ έχουν επιδείξει την ισχυρή δέσμευσή τους στην εντατικοποίηση και εμβάθυνση της μεταξύ τους συνεργασίας».

Η συνάντηση αυτή, προσέφερε την ευκαιρία για μια ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση. Πραγματοποιήθηκε στο τέλος μιας χρονιάς έντονης δραστηριότητας για τις διμερείς σχέσεις: κατά τη διάρκεια του 2012, επισκέφθηκαν το Μπακού ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Van Rompuy, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επίτροπος Kroes  και οι Επίτροποι Oettinger και Füle.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας προχώρησε σε μια ανασκόπηση της προόδου στο θέμα της διευθέτησης της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η ΕΕ επανέλαβε ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και ότι η επίλυση αυτής της διένεξης παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. Και οι δύο πλευρές επανέλαβαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ. Η ΕΕ επιβεβαίωσε τον επικουρικό της ρόλο  στη στήριξη των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η ΕΕ εξέφρασε επίσης ανησυχία για τα περιστατικά στη γραμμή αντιπαράθεσης. Η ΕΕ προέτρεψε όλα τα μέρη να διατηρήσουν τη σταθερότητα στην περιοχή και να απόσχουν από εχθρικές δηλώσεις και ενέργειες που αυξάνουν την ένταση.

Σχέδιο δράσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας

Το Συμβούλιο Συνεργασίας υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω εστίασης και επιτάχυνσης στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης και της προσχώρησης της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Το Συμβούλιο Συνεργασίας παρείχε μια καλή ευκαιρία για έναν απολογισμό των τελευταίων εξελίξεων στο Νότιο Καύκασο, καθώς και των πρόσφατων πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στο Αζερμπαϊτζάν.

Εν όψει της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, η ΕΕ ενεθάρρυνε το Αζερμπαϊτζάν να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς αυτούς, ιδίως όσον αφορά την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2013, και οι οποίες θα πρέπει να λάβουν χώρα με ένα δίκαιο και διαφανή τρόπο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Η ΕΕ επανέλαβε ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στο Αζερμπαϊτζάν είναι βασικά στοιχεία της διμερούς σχέσης και στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Η ΕΕ επιβεβαίωσε την  ετοιμότητά της να συνεχίσει την υποστήριξή της στην περαιτέρω ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών στο Αζερμπαϊτζάν.

Συμφωνία Σύνδεσης

Τα δύο μέρη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Σύνδεσης και τόνισαν την ανάγκη επιτάχυνσης του ρυθμού τους. Η ΕΕ χαιρέτισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή των συμφωνιών Διευκόλυνσης Έκδοσης Θεωρήσεων και Επανεισδοχής.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας συζήτησε τη συνεργασία ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν στον τομέα της ενέργειας και καλωσόρισε την επικύρωση από το Κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν των διμερών συμφωνιών με την Τουρκία για την κατασκευή και λειτουργία του  Υπερανατολικού Αγωγού (Trans - Anatolian Pipeline -TANAP), ως μέρος του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου. Η ΕΕ και το Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στις διαπραγματεύσεις με το Τουρκμενιστάν για την κατασκευή του Διακασπιακού Αγωγού. Και τα δύο μέρη επιβεβαίωσαν τη σημασία του Νοτίου Διαδρόμου και τη συμβολή του στην επίτευξη του κοινού στόχου της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και μεταφοράς ενέργειας από την Κασπία Θάλασσα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Nίκος Χριστοδουλίδης

Κορεπέρ II

Email: nchristodoulides@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +32 27395152
Κινητό: +32 473400441
Λειτουργός Επικοινωνίας
Χάρις Χριστοδουλίδου

Υπουργείο Εξωτερικών

Email: cchristodoulidou@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22401165
Λειτουργός Επικοινωνίας
Κατερίνα Γεννάρη

Υπουργείο Εξωτερικών

Email: kyennari@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22 651 233

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου εδώ

Βρείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ