H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακοίνωση Τύπου – Η Δρ. Μαρκουλλή ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ΣΕΥ Νοεμβρίου
22.11.2012, 14:19 (CET)
Η Κύπρια Υπουργός Εξωτερικών, Δρ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της 19ης Νοεμβρίου. Η Δρ. Μαρκουλλή έλαβε μέρος στη συνάντηση της Επιτροπής εκ μέρους της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Βαρόνης Catherine Ashton.

Η Κύπρια Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο απασχόλησαν ιδιαίτερα τα εκτυλισσόμενα γεγονότα της επικαιρότητας και πιο συγκεκριμένα η κλιμάκωση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας καθώς και στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η Δρ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, μεταξύ άλλων θεμάτων, τα πρόσφατα γεγονότα στη Νότια Γειτονία της ΕΕ, την πολιτική κατάσταση μετά τις εκλογές στην Ουκρανία και την πορεία των διμερών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Κούβας.

Γάζα

Αναφορικά με τη Γάζα, η Δρ. Μαρκουλλή ανέφερε στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Συμβούλιο συζήτησε  ποιος είναι ο  καλύτερος τρόπος να συμβάλει η ΕΕ στην αποκλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή και πιο συγκεκριμένα στη Γάζα.

«Είμαστε όλοι ενωμένοι στον τελικό στόχο μιας συμφωνημένης λύσης των δύο κρατών καθώς και στην επείγουσα ανάγκη για τα δύο μέρη να αποκλιμακώσουν τη βία και να  ξεκινήσουν εκ νέου  ουσιαστικές συνομιλίες», τόνισε ο Δρ Μαρκουλλή.

Η ΕΕ, πρόσθεσε, θα εντείνει τις επαφές της με τους εταίρους της, τις ΗΠΑ και άλλους παράγοντες κλειδιά στην περιοχή για να διερευνήσουν όλες τις επιλογές για νέες πρωτοβουλίες στην Ειρηνευτική Διαδικασία για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Η Υπουργός καλωσόρισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επετεύχθη χθες, σημειώνοντας ότι «τα γεγονότα των τελευταίων ημερών υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μια μακρόχρονη λύση όχι μόνο στη Γάζα αλλά και για το σύνολο της ειρηνευτικής διαδικασίας».  

Η Δρ. Μαρκουλλή τόνισε ότι η ανάγκη για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, ήταν ο βασικός στόχος της συζήτησης των υπουργών σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ανταποκριθεί η ΕΕ στο σχέδιο ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ ως προς το Καθεστώς των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη.  Τα Κράτη Μέλη της ΕΕ παραμένουν ενωμένα στον τελικό στόχο μιας συμφωνημένης λύσης των δύο κρατών και την επείγουσα ανάγκη όπως τα μέρη αποκλιμακώσουν τη βία και να ξεκινήσουν εκ νέου ουσιαστικές συνομιλίες. Στο πλαίσιο αυτό, το ΣΕΥ συζήτησε στη βάση μια ενιαίας θέσης αναφορικά με τη ψηφοφορία για το Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ. Αν και οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε οριστικό συμπέρασμα, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών μελών θα συνεχιστούν.

Νότια Γειτονία της ΕΕ

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Νότια Γειτονία της ΕΕ, η Δρ. Μαρκουλλή ενημέρωσε ότι η συνάντηση μεταξύ της ΕΕ και του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών και η σύγκληση της Ομάδας Δράσης της Αιγύπτου στις 13 και 14 Νοεμβρίου ήταν επιτυχημένες και σημαντικές για όλη την περιοχή. Ιδιαίτερα για τη Συρία, η Δρ. Μαρκουλλή είπε ότι οι υπουργοί έχουν υιοθετήσει Συμπεράσματα του Συμβουλίου καλωσορίζοντας τη συμφωνία στη Ντόχα των Συριακών ομάδων αντιπολίτευσης και τη διαμόρφωση Εθνικού Συνασπισμού των Συριακών Επαναστατικών και Αντιπολιτευόμενων Δυνάμεων, θεωρώντας τους ως νόμιμους εκπροσώπους των προσδοκιών του Συριακού λαού.

Η Κύπρια Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το Συμβούλιο καλωσόρισε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι πρόκειται να αναπτυχθεί μια διερευνητική αποστολή της ΕΕ στη χώρα, η οποία θα εργαστεί προς την κατεύθυνση ανάπτυξης μιας πιθανής αποστολής ΚΠΑΑ για την ασφάλεια των συνόρων.

Η Υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε επίσης και στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Υεμένη και το Λίβανο. Ενημέρωσε την Επιτροπή της AFET ότι τα Συμπεράσματα για την Υεμένη, καλωσορίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί  κατά το πρώτο έτος μετάβασης προς τη δημοκρατία, τονίζουν την επείγουσα ανάγκη για πρόοδο σε πολιτικό, οικονομικό, ανθρωπιστικό τομέα και τομέα ασφάλειας και επαναλαμβάνουν την ετοιμότητα της ΕΕ να βοηθήσει. Τα Συμπεράσματα για το Λίβανο, υπογραμμίζουν τη σημασία της ενότητας και σταθερότητας του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένης και της αποφυγής διάχυσης της κρίσης από τη γειτονική Συρία.

Ουκρανία

Η Δρ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε επίσης και στην εκτεταμένη συζήτηση για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ουκρανία και τις πολιτικές προοπτικές στη χώρα, τονίζοντας πως, αν και το Συμβούλιο συμφώνησε να προχωρήσει με τις προετοιμασίες για την πιθανή υπογραφή Συμφωνίας Σύνδεσης/ Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου, τα γεγονότα θα παρακολουθούνται και η Ουκρανία αναμένεται να σημειώσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις της εσωτερικά, πριν να ληφθεί η τελική απόφαση υπογραφής. 

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Η Κύπρια Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε επίσης για τη συζήτηση στο ΣΕΥ, αναφορικά με την επιδεινούμενη κατάσταση στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου η ανθρωπιστική κρίση έχει χειροτερεύσει.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται με όλους τους εταίρους της στην περιοχή για να σταματήσει η βία και να δοθεί τέλος στην εξέγερση», επεσήμανε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο εξέφρασε την θερμή στήριξή του στις προσπάθειες των ΗΕ και της διεθνούς κοινότητας για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Κούβα

Αναφορικά με την Κούβα, η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για τις δυνατότητες που συζητήθηκαν στο ΣΕΥ για να προωθηθούν οι σχέσεις ΕΕ-Κούβα. Συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν εργασίες για την ετοιμασία οδηγιών διαπραγμάτευσης με την προοπτική μιας νέας διμερούς συμφωνίας, τονίζοντας ότι αυτή είναι μια διαδικασία, την οποία η ΕΕ μπορεί να επιταχύνει, να επιβραδύνει ή να αναστείλει ανάλογα με τα γεγονότα στο έδαφος, είπε ο Υπουργός. Διευκρίνισε επίσης, ότι η κοινή θέση θα παραμείνει ως βάση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Κούβα έως ότου μια νέα συμφωνία τεθεί σε ισχύ.

Η Δρ. Μαρκουλλή, έκανε επίσης αναφορά στο κοινό γεύμα, που είχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και οι Υπουργοί Άμυνας, κατά το οποίο εξέτασαν την προγραμματισμένη αποστολή της ΚΠΑΑ στο Μάλι την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας του Μάλι και πώς να βελτιωθεί γενική κατάσταση ασφάλειας. Η Υπουργός πρόσθεσε επίσης, ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος, υπήρξε μια προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων για την προετοιμασία της συζήτησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκέμβρη 2013, το οποίο θα επικεντρωθεί σε θέματα άμυνας.

Τέλος, η Υπουργός Εξωτερικών, ενημέρωσε την Επιτροπή για άλλα Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την Στρατηγική για την Κοινή Εταιρική Σχέση ΕΕ-Καραϊβικής, την Εγκαθίδρυση ενός Διαλόγου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με τη Νότια Αφρική και το Σχέδιο Δράσης για τη Φιλελευθεροποίηση των Θεωρήσεων με τη Μολδαβία.

Λειτουργός Επικοινωνίας
Χάρις Χριστοδουλίδου

Υπουργείο Εξωτερικών

Email: cchristodoulidou@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22401165

Βρείτε σχετικές φωτογραφίες εδώ

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ