H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου – Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν για την Ειρηνευτική Διαδικασία της Μέσης Ανατολής
10.12.2012, 20:32 (CET)
Η Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, συμμετείχε σήμερα, 10 Δεκεμβρίου στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Κυπριακής Προεδρίας, του οποίου προήδρευσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφαλείας, (ΥΕ), Βαρόνη Catherine Ashton.

Η Ειρηνευτική Διαδικασία της Μέσης Ανατολής, οι εξελίξεις στη Συρία, Αίγυπτο και Λιβύη, καθώς επίσης και στα Δυτικά Βαλκάνια, οι σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ και οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, ήταν κάποια από τα θέματα που απασχόλησαν την ημερήσια διάταξη του ΣΕΥ.

«Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή γενικότερα, πιστεύω ότι θα είναι το κυριότερο θέμα συζήτησής μας σήμερα, ειδικότερα μετά την ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ και την απόφαση του Ισραήλ να προχωρήσει στην οικοδόμηση περαιτέρω οικισμών στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων και των Ανατολικών Ιεροσολύμων», δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών πριν από την έναρξη των συζητήσεων του ΣΕΥ.

Αναφορικά με τους Ισραηλινούς εποικισμούς, η Δρ Μαρκουλλή υπενθύμισε ότι «η θέση της ΕΕ είναι πολύ ξεκάθαρη. Θεωρούμε ότι οι εποικισμοί είναι παράνομοι και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Η Δρ Μαρκουλλή υπέδειξε ότι το πιο σημαντικό επόμενο βήμα θα είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξει «μια συνολική και διαρκής λύση, η οποία θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να έχουν το δικό τους κράτος, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του Ισραήλ» .

Οι υπουργοί συμφώνησαν σε Συμπεράσματα ως προς το θέμα της Ειρηνευτικής Διαδικασίας της Μέσης Ανατολής, καλώντας τα μέρη να συμμετάσχουν σε άμεσες και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση για την Ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. «Η ΕΕ είναι βαθύτατα απογοητευμένη και αντιτίθεται έντονα στα Ισραηλινά σχέδια για την επέκταση οικισμών στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων των Ανατολικών Ιεροσολύμων», υπογραμμίζουν οι υπουργοί. Την ίδια στιγμή το ΣΕΥ καλεί την Παλαιστινιακή ηγεσία να χρησιμοποιήσει εποικοδομητικά το νέο καθεστώς του παρατηρητή κράτους-μη μέλους στα Ηνωμένα Έθνη και να μην προχωρήσει σε ενέργειες που θα ενισχύσουν την έλλειψη εμπιστοσύνης και θα απομακρύνουν περαιτέρω μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Συνομιλίες με τον ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, είχαν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον Ahmed Moaz al-Khatib, Πρόεδρο του Εθνικού Συνασπισμού για τις Επαναστατικές Δυνάμεις της Αντιπολίτευσης, σε μια άτυπη συνάντηση. «Θα ακούσουμε και θα κάνουμε ερωτήσεις για να δούμε πώς μπορούμε να είμαστε καλύτερα ενήμεροι για τον Συνασπισμό αυτό. Για πολλά άλλα κράτη μέλη, παραμένει σημαντικό να δουν κατά πόσο αυτός ο Συνασπισμός πράγματι αντιπροσωπεύει το Συριακό λαό, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις ομάδες και όλες τις διαφορετικές κοινότητες που υπάρχουν στη Συρία», δήλωσε η Κύπρια υπουργός.

Κατά τη διάρκεια των επίσημων συζητήσεων, το ΣΕΥ υιοθέτησε Συμπεράσματα για τη Συρία, δηλώνοντας ότι η ΕΕ είναι συγκλονισμένη από την ολοένα και επιδεινούμενη κατάσταση στη χώρα, και επανέλαβε «την πλήρη στήριξη στις προσπάθειες του Κοινού Ειδικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Lakhdar Brahimi, για εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στην κρίση». Κατά την παρέμβασή της, η Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε όπως συνεχιστεί η συνεργασία της ΕΕ με τις ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, την οποία χαρακτήρισε ως επιβεβλημένη, «καθώς οι ενέργειες στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, με τη μορφή δεσμευτικού ψηφίσματος θα πρέπει να είναι ο στόχος μας, τόσο όσον αφορά την πολιτική λύση όσο και την αποστολή μιας ισχυρής ειρηνευτικής επιχείρησης μετά την κατάπαυση του πυρός». Επιπλέον, η Υπουργός τόνισε ότι η Κύπρος εξακολουθεί να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πιθανές σοβαρές συνέπειες και απρόβλεπτες ανθρωπιστικές προκλήσεις ασφαλείας που παρουσιάζονται για ολόκληρη την περιοχή.

Ενημέρωση για τις εξελίξεις σε Αίγυπτο, Λιβύη και Δυτικά Βαλκάνια

Οι Υπουργοί Εξωτερικών, συζήτησαν επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αίγυπτο, ενώ η ΥΕ ενημέρωσε τους Υπουργούς για την πρόσφατη αποστολή στη Λιβύη, με αντικείμενο τη διερεύνηση μιας πιθανής συνεργασίας για τη διαχείριση των συνόρων.

Το ΣΕΥ συζήτησε επίσης και για τα Δυτικά Βαλκάνια και συγκεκριμένα για τη διάσταση της εξωτερικής πολιτικής του πακέτου διεύρυνσης, το οποίο θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 11 Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί Εξωτερικών προχώρησαν σε μια ανασκόπηση των σχέσεων της ΕΕ – Ρωσίας καθώς και τις προοπτικές της εσωτερικής και διεθνούς πολιτικής στη χώρα, ενόψει της Συνόδου ΕΕ-Ρωσίας που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου. «Η διαμόρφωση μιας συνεκτικής κοινής θέσης έναντι της Ρωσίας θα πρέπει να βασίζεται σε μια σύγχρονη και ρεαλιστική αντίληψη του τι είναι η Ρωσία σήμερα», δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, «ταυτόχρονα, όμως θα πρέπει να επιμείνουμε στην προώθηση των αρχών μας και την ίδια ώρα να αναγνωρίσουμε τις θετικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί».

Υιοθετήθηκαν επίσης, Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Ουκρανία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μάλι και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Το βράδυ, η Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε ένα άτυπο δείπνο για τους Υπουργούς Εξωτερικών, που φιλοξένησε η ΥΕ με την ευκαιρία της απονομής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Nίκος Χριστοδουλίδης

Κορεπέρ II

Email: nchristodoulides@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +32 27395152
Κινητό: +32 473400441
Λειτουργός Επικοινωνίας
Χάρις Χριστοδουλίδου

Υπουργείο Εξωτερικών

Email: cchristodoulidou@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22401165

Βρείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ