H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου - Έναρξη διαπραγματεύσεων με Ιαπωνία αποφάσισαν οι Υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ
29.11.2012, 15:52 (CET)
Διαπραγματευτικές εντολές για σύναψη Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων σε σχηματισμό Υπουργών Εμπορίου, το οποίο συνήλθε στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, κ. Νεοκλή Συλικιώτη.

Η εν λόγω Συμφωνία είναι τεράστιας σημασίας για την οικονομία της ΕΕ, αφού βάσει εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της Ένωσης κατά περίπου €43 δισεκατομμύρια. Όπως σημείωσε ο κ. Συλικιώτης, «εκπληρώσαμε την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία. Πάνω από όλα δίνουμε την ευκαιρία στις επιχειρήσεις της ΕΕ να αποκομίσουν εκτενή οφέλη από τη συμφωνία αυτή στο μέλλον, οφέλη τα οποία θα αποτελέσουν σημαντική εξωτερική κινητήριο δύναμη της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής ατζέντας».

Συμφωνίες με Καναδά, Σιγκαπούρη και χώρες της Νότιας Μεσογείου

Κατά τη σύνοδο εξετάστηκε, επίσης, η πρόοδος των διαπραγματεύσεων και με άλλους στρατηγικούς εταίρους της ΕΕ. Συγκεκριμένα, τέθηκαν οι βάσεις για σύντομη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησαν το 2009, για Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ – Καναδά, η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των ετήσιων εισοδημάτων της ΕΕ κατά €11,6 δισεκατομμύρια.

Παράλληλα, συζητήθηκε η πρόοδος των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ – Σιγκαπούρης, με στόχο την προώθηση της ολοκλήρωσή τους εντός του 2012. «Η έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα στείλει ισχυρό μήνυμα σχετικά με τη δέσμευση της ΕΕ για συνεργασία με την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και θα επιβεβαιώσει την ορθότητα της προσέγγισης της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας», τόνισε ο κ. Συλικιώτης.

Όσον αφορά, τέλος, τη διαδικασία σύναψης Σφαιρικών και σε Βάθος Ζωνών Ελεύθερου Εμπορίου με χώρες της Νότιας Μεσογείου, οι Υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ χαιρέτισαν την απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων με το Μαρόκο και συζήτησαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με την Αίγυπτο, την Ιορδανία και την Τυνησία.

Απολογισμός προόδου για σημαντικές προτάσεις Κανονισμών

Στο Συμβούλιο οι Υπουργοί Εμπορίου προέβησαν, επίσης, σε απολογισμό της προόδου για την πρόταση Κανονισμού για τη θέσπιση πλαισίου διαχείρισης της οικονομικής ευθύνης σε σχέση με διαιτητικά δικαστήρια επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών, καθώς και των Κανονισμών Omnibus I και II, που προσαρμόζουν στις αλλαγές που επέφερε η Συνθήκη της Λισαβόνας τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για ένα ευρύ φάσμα κανονισμών.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εξετάστηκαν, τέλος, οι τρέχουσες εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, καθώς και οι προοπτικές των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων ΕΕ – Κίνας.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Nίκος Χριστοδουλίδης

Κορεπέρ II

Email: nchristodoulides@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +32 27395152
Κινητό: +32 473400441
Λειτουργός Επικοινωνίας
Γιώργος Αρότης

Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού

Email: garotis@pio.moi.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22867161

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου εδώ

Βρείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κτίριο Justus Lipsius), Βρυξέλλες


Rue de la Loi/Wetstraat 175
B-1048 Βρυξέλλες
Βέλγιο

Τηλέφωνο+32 (0)2 281 2140
Ιστοσελίδαhttp://www.consilium.europa.eu
Συντεταγμένες50.841476 4.382447