H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου – Απαραίτητη η εξάλειψη της βίας κατά γυναικών για την ισότητα και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη
08.11.2012, 15:43 (CET)
Το μήνυμα ότι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τον θεμελιώδη στόχο της ισότητας των φύλων, ενώ παράλληλα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, δόθηκε ξεκάθαρα στη σημερινή πρώτη μέρα του Συνεδρίου με θέμα την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών. Το Συνέδριο, το οποίο άρχισε σήμερα 8/11/2012 και θα ολοκληρωθεί αύριο, διοργανώνεται από την Κυπριακή Προεδρία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία.

Βασικοί στόχοι του Συνεδρίου για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι η επισκόπηση της προόδου που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον ευρωπαϊκό χώρο και παράλληλα, η παρουσίαση καλών πρακτικών που εφαρμόζονται στους τομείς της πρόληψης, δίωξης και προστασίας των γυναικών, θυμάτων βίας.

Κατά την τελετή έναρξης, το Συνέδριο χαιρέτισε εκ μέρους της Κυπριακής Προεδρίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Λουκάς Λουκά, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η επικεφαλής της Μονάδας Ισότητας των Φύλων, της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Daniela Bankier.

Στο επίκεντρο η προστασία των θυμάτων

Αναγνωρίζοντας την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος, η Κυπριακή Προεδρία έθεσε τη Βία κατά των Γυναικών ως προτεραιότητά της στον τομέα της Ισότητας Ανδρών και Γυναικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις υπηρεσίες στήριξης των θυμάτων βίας. Στο πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας περιλαμβάνεται η εκπόνηση έρευνας-μελέτης από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων για τη Βία κατά των Γυναικών, με επίκεντρο την προστασία θυμάτων, ενώ μία σημαντική πρωτοβουλία της Κυπριακής Αστυνομίας στα πλαίσια της Προεδρίας, αφορά την ετοιμασία εγχειριδίου βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την αντιμετώπιση της πρόωρης λήξης των υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας μέσω της αστυνόμευσης.

Αναφερόμενος εκτενώς στις δράσεις της Προεδρίας στον τομέα αυτό, ο κ. Λουκά υπογράμμισε ότι επιστέγασμα των προσπαθειών είναι η προώθηση της ψήφισης Συμπερασμάτων Συμβουλίου για τη Βία κατά των Γυναικών. Το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών θα συνέλθει στις 6-7 Δεκεμβρίου. Τα συμπεράσματα τυγχάνουν ήδη διαβούλευσης ενώπιον της αρμόδιας Ομάδας Εργασίας.

«Επιδίωξή μας είναι να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης κάθε μορφής βίας εναντίον των γυναικών προς πάσα κατεύθυνση, καθώς και το έναυσμα για περαιτέρω προώθηση σημαντικών δράσεων που ν’ αντιμετωπίζουν συντονισμένα και σφαιρικά όλες τις πτυχές του προβλήματος», τόνισε ο Κύπριος υπουργός .

Παράπλευρο κόστος €16 δισ. τον χρόνο

Η βία κατά των γυναικών συνιστά κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ζωής, της ασφάλειας και της ελευθερίας. Υπάρχει όμως και μία παράπλευρη απώλεια της βίας κατά των γυναικών, που ειδικά στις σημερινές δυσχερείς κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Σύμφωνα με έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην ΕΕ το κόστος που συνεπάγεται η άσκηση βίας κατά των γυναικών ανέρχεται στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Είναι επομένως εμφανές ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα φαινόμενο με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, που επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία και αποτελεί εμπόδιο στην ενεργό συμμετοχή τους σε αυτήν.

Ο κ. Λουκά σημείωσε ότι «παρά την οικονομική κρίση, θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους της προώθησης της Ισότητας και της εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, αποτρέποντας οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση», προσθέτοντας ότι «η Ισότητα και η εξάλειψη της βίας δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως ένα επιπρόσθετο οικονομικό βάρος για την κοινωνία, αλλά ως αναγκαία προϋπόθεση για κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και διέξοδο από την κρίση».

Όλες οι πτυχές επί τάπητος

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκπρόσωποι διαφόρων δικτύων και οργανισμών της ΕΕ για θέματα ισότητας των φύλων, ως επίσης εγνωσμένου κύρους εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκοί, μεταδίδουν τις επιστημονικές τους γνώσεις, καλύπτοντας όλες σχεδόν τις πτυχές του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών.

Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τους σύνεδρους σήμερα, ήταν το πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας των γυναικών, η επίδραση της οικονομικής κρίσης στις προσπάθειες που καταβάλλονται στον τομέα αυτό, η δράση των μη κυβερνητικών οργανισμών και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η εκπαίδευση στην πρόληψη. Επιπλέον, παρουσιάστηκε έρευνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο. Στις εργασίες της Παρασκευής, θα δοθεί έμφαση σε νομικές και ποινικές πτυχές του θέματος, με παρουσιάσεις και συζητήσεις αναφορικά με τις πρακτικές διερεύνησης των υποθέσεων, τις διαδικασίες δίωξης των υπόπτων, ως επίσης τους μηχανισμούς προστασίας και στήριξης των θυμάτων στο πλαίσιο των νομικών συστημάτων της ΕΕ.

Κατά την τελετή λήξης του συνεδρίου θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου, κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Λειτουργός Επικοινωνίας
Λευκή Σολομώντος

Υπουργείο Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης

Email: lsolomontos@mjpo.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22805996

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Συνεδριακό Κέντρο «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», Λευκωσία


Λεωφόρος Αγλαντζιάς
Συντεταγμένες35.154564 33.379765