H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου – Θετικά βήματα για την προστασία ευάλωτων στόχων από τρομοκρατικές επιθέσεις
25.10.2012, 20:36 (CET)
Tη λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη προστασία ευάλωτων στόχων από τρομοκρατικές επιθέσεις, αποφάσισε το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ), κατά τις σημερινές εργασίες του. Επιπρόσθετα, έγινε ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα προς την ενίσχυση της  συνεργασίας για καταπολέμηση του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος και της τρομοκρατίας, με τη σημερινή έγκριση από το Συμβούλιο για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σύστημα ανταλλαγής δεδομένων σχετικά με δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό.

Το Συμβούλιο ΔΕΥ συνεδριάζει σήμερα και αύριο στο Λουξεμβούργο, υπό την Προεδρία των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, κ.κ. Ελένης Μαύρου και Λουκά Λουκά.

Πετυχημένη πρωτοβουλία Προεδρίας για ευάλωτους στόχους τρομοκρατίας 

Λαμβάνοντας υπόψη τα τρομοκρατικά κτυπήματα των τελευταίων χρόνων σε ευάλωτους στόχους στην ΕΕ, με πιο πρόσφατο την πολύνεκρη δολοφονική επίθεση στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, η Κυπριακή Προεδρία έθεσε ως σημαντική προτεραιότητα την αποτελεσματικότερη προστασία  ευάλωτων στόχων από τρομοκρατικές επιθέσεις στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, υιοθετήθηκε σήμερα από το Συμβούλιο μία σειρά σημαντικών συμπερασμάτων, που αφορούν στην αξιολόγηση απειλών, στην ανταλλαγή απόψεων μέσα από βέλτιστες πρακτικές, στη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και θέσπιση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του κοινού.

«Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου που υιοθετήθηκαν σήμερα, θα αποτελέσουν τη βάση μελλοντικών δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποτελεσματικότερη προστασία και ενίσχυση ευάλωτων στόχων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε η Κύπρια Υπουργός Εσωτερικών.

«Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό σ΄ αυτούς τους χώρους, ταυτόχρονα όμως επιβάλλεται υπό τις σημερινές συνθήκες να δημιουργηθούν αποτελεσματικά μέτρα ασφαλείας», συμπλήρωσε η κα Μαύρου.

Θετική εξέλιξη σημειώθηκε επίσης στον τομέα της ανταλλαγής δεδομένων σχετικά με τα δακτυλικά αποτυπώματα και το γενετικό υλικό, με στόχο την αντιμετώπιση του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Κατόπιν έγκρισης του Συμβουλίου, η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει από σήμερα, στην ομάδα των κρατών μελών που είναι έτοιμα να προβούν σε ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με τα δακτυλικά αποτυπώματα και το γενετικό υλικό.

Το γεγονός αυτό ενισχύει και αναβαθμίζει τη διασυνοριακή συνεργασία για την καταπολέμηση τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος. Παράλληλα, η Κυπριακή Προεδρία αποδεικνύει έμπρακτα τη σημασία που αποδίδει στον τομέα αυτό,  ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα τα εναπομείναντα ΚΜ να συνεχίσουν τις εργασίες τους προκειμένου να αξιοποιήσουν πλήρως τα υφιστάμενα μέσα για βελτίωση της ευρωπαϊκής διασυνοριακής ανταλλαγής πληροφοριών.

Προσπάθειες για διεύρυνση του Σένγκεν

Επίσης, τους Υπουργούς απασχόλησε σήμερα το θέμα της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον Χώρο Σένγκεν και συγκεκριμένα η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, καθώς επίσης οι πιθανοί μελλοντικοί χειρισμοί τους θέματος, δεδομένου ότι στο παρόν στάδιο δεν έχει καταστεί  δυνατή η λήψη θετικής απόφασης για πλήρη ένταξη των δύο χωρών στο Σένγκεν.

Αναφερόμενη στο θέμα, η κα Μαύρου τόνισε ότι «ως Κυπριακή Προεδρία, θέλουμε να επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας ότι, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας επί της βάσης των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επιτυχή διεύρυνση του χώρου Σένγκεν, με την εισδοχή της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας σε αυτόν».

Η Κύπρια υπουργός συνέχισε λέγοντας πως «για το σκοπό αυτό βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με όλες τις αντιπροσωπείες ούτως ώστε η λήψη απόφασης να καταστεί εφικτή το συντομότερο δυνατό». Η κα Μαύρου σημείωσε επίσης ότι η Προεδρία ενημέρωσε το Συμβούλιο για τη σχετική αναλυτική έκθεση που έχει ετοιμαστεί  ως προς την πρόοδο που έχουν επιτύχει οι δύο χώρες μέσα από τη λήψη μέτρων σε ένα ευρύ φάσμα τομέων ενόψει της διεύρυνσης του χώρου Σένγκεν. 

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Nίκος Χριστοδουλίδης

Κορεπέρ II

Email: nchristodoulides@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +32 27395152
Κινητό: +32 473400441
Σύμβουλος Θεμάτων EE
Έλενα Παναγιώτου

Υπουργείο Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης
Συντονίστρια Συμβουλίων ΔΕΥ & Επιτροπής CATS
Email: epanayiotou@mjpo.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22805982
Λειτουργός Επικοινωνίας
Λευκή Σολομώντος

Υπουργείο Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης

Email: lsolomontos@mjpo.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22805996

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου εδώ

Βρείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ