H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου - Θεωρήσεις, μετανάστευση, διασυνοριακό έγκλημα και δικαστική συνεργασία επί τάπητος
03.10.2012, 14:50 (CET)
Η πρόοδος στην εφαρμογή του οδικού χάρτη ΕΕ-Ρωσίας για ένα Κοινό Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης, ως επίσης θεωρήσεις και μετανάστευση, διασυνοριακό έγκλημα και δικαστική συνεργασία ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή 16η Συνάντηση του Μόνιμου Συμβουλίου Εταιρικής Σχέσης για την ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη στη Λευκωσία.

ΕΕ και Ρωσία έκαναν ένα ακόμη βήμα σ’ ό,τι αφορά στη μεταξύ τους συνεργασία στον τομέα της ελευθερίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας κατά τη σημερινή, 16η συνάντηση του Μόνιμου Συμβουλίου Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Ρωσίας για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.    Οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να επανεξετάσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε σχέση με την πορεία εφαρμογής του οδικού χάρτη ΕΕ-Ρωσίας για ένα Κοινό Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης, ενώ συζήτησαν επίσης μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως θέματα θεωρήσεων και μετανάστευσης, διασυνοριακό έγκλημα και δικαστική συνεργασία.   

Από πλευράς της Κυπριακής Προεδρίας συμμετείχαν οι Υπουργοί Εσωτερικών, κα Ελένη Μαύρου, και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Λουκάς Λουκά, και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κα Cecilia Malmström. Επικεφαλής της Ρωσικής Αντιπροσωπείας ήταν o Υπουργός Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Alexander Konovalov, και ο Υπουργός Εσωτερικών, κ.  Vladimir Kolokoltsev.

Διευκόλυνση στις θεωρήσεις

Και τα δύο μέρη χαιρέτισαν την υιοθέτηση και συνέχιση της εφαρμογής των «κοινών βημάτων προς την κατεύθυνση απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για ταξίδια μικρής διάρκειας για Ρώσους πολίτες και πολίτες της ΕΕ», τα οποία εγκρίθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στις 15 Δεκεμβρίου 2011 και επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους για πρόοδο στις κοινές προσπάθειες σε αυτό το πλαίσιο. Όσον αφορά τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για την τροποποίηση της συμφωνίας διευκόλυνσης για τις θεωρήσεις μεταξύ Ρωσίας – ΕΕ του 2006, η κα Μαύρου δήλωσε: «Καλωσορίζουμε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε σχέση με την τροποποίηση της συμφωνίας διευκόλυνσης για τις θεωρήσεις και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της αποτελεσματικής εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Ρωσίας, οι δύο πλευρές χαιρέτισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα με την ολοκλήρωση των σχετικών πρωτοκόλλων εφαρμογής και υπογράμμισαν την ανάγκη να ολοκληρωθούν και τα υπόλοιπα πρωτόκολλα μεταξύ της Ρωσίας και των κρατών μελών της ΕΕ. Και τα δύο μέρη χαιρέτισαν επίσης τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον συνεχιζόμενο διάλογο για τη μετανάστευση και ενέκριναν το πρόγραμμα εργασίας για το 2013-2014 προσβλέποντας στην εφαρμογή του.

Διασυνοριακό έγκλημα

Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη βούλησή τους για στενή συνεργασία με στόχο την αντιμετώπιση του  διασυνοριακού εγκλήματος, ενώ  ειδική αναφορά έγινε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις  για σύναψη συμφωνίας μεταξύ Europol και Ρωσίας,  γεγονός που αποτελεί έμπρακτη ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών στον τομέα αυτό.

Σ’ ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς, οι αξιωματούχοι των δύο πλευρών χαιρέτισαν τη διοργάνωση του πρώτου σεμιναρίου εμπειρογνωμόνων με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς, στη Μόσχα το τέλος του 2011, αλλά και το επερχόμενο συνέδριο που προγραμματίζεται να λάβει χώρα στις Βρυξέλες έως το τέλος του έτους.

Στον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας οι αξιωματούχοι των δύο μερών προέβηκαν σε μία επισκόπηση της έως τώρα συνεργασίας, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη να αξιοποιηθούν περαιτέρω οι δυνατότητες  που υπάρχουν, με κοινές επιχειρήσεις και ανταλλαγή γνώσεων, καλών πρακτικών και εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα ναρκωτικών, ξεπλύματος χρήματος και άλλων σοβαρών εγκλημάτων, καθώς και σ’ ό,τι αφορά στον τομέα της ασφάλειας μεγάλων διοργανώσεων εν όψει της διοργάνωσης από τη Ρωσία, των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014.  

 Εξάλλου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, τα δύο μέρη συμφώνησαν όπως πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των αντίστοιχων αρμόδιων αρχών, ούτως ώστε να εξευρεθούν πρακτικοί τρόποι αναβάθμισης της συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Ενδυνάμωση  νομικής συνεργασίας

Οι δύο πλευρές αναγνώρισαν πλήρως την ανάγκη για περαιτέρω ενδυνάμωση της νομικής συνεργασίας όσον αφορά το ποινικό, καθώς και το αστικό δίκαιο.   Μεταξύ άλλων, επεσήμαναν ως θετική εξέλιξη  την προσχώρηση της Ρωσίας στη  Συνθήκη της Χάγης του 1980 για τις Απαγωγές Παιδιών, καθώς και στη Συνθήκη της Χάγης του 1996 για την Προστασία του Παιδιού.  Εποικοδομητική ήταν εξάλλου η συζήτηση στις διαπραγματεύσεις  για συμφωνία συνεργασίας της Ρωσίας με θεσμικά όργανα της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του EUROJUSΤ, ως επίσης σ’ ό,τι αφορά  θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου, τα οποία αποτελούν σκέλος της Εταιρικής Σχέσης ΕΕ- Ρωσικής Ομοσπονδίας για τον Εκσυγχρονισμό.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στην Κύπρο
Κώστας ΓεννάρηςEmail: cyennaris@cy2012eu.gov.cy
Κινητό: +357 99400234
Λειτουργός Επικοινωνίας
Ντίνα Καπαρδή

Υπουργείο Εσωτερικών
Κλιμάκιο Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Email: ckapardis@moi.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22867721
Λειτουργός Επικοινωνίας
Λευκή Σολομώντος

Υπουργείο Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης

Email: lsolomontos@mjpo.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22805996

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου εδώ

Βρείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Συνεδριακό Κέντρο «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», Λευκωσία


Λεωφόρος Αγλαντζιάς
Συντεταγμένες35.154564 33.379765