Δελτίο Τύπου - Η Κυπριακή Προεδρία έχει πλήρη στήριξη από τις Βρυξέλλες και την ΕΕ
06.07.2012, 10:22 (CET)
Η Κυπριακή Προεδρία έχει την πλήρη στήριξη των Βρυξελλών και της ΕΕ είπε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy.  Πρόσθεσε ότι αναμένει από όλες τις χώρες της περιοχής να συμβάλουν σε μια ήρεμη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Κυπριακή Προεδρία μπορεί να βασίζεται στον ίδιο.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου κατά τη διάρκεια προγεύματος εργασίας συζήτησαν τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Μετά το πρόγευμα εργασίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρόεδρος Van Rompuy προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Van Rompuy για τα βήματα που η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα ακολουθήσει προς την κατεύθυνση της προώθησης του Συμφώνου Ανάπτυξης και διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεών της στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, για δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης στην Ευρώπη, δίδοντας προτεραιότητα στις νομοθετικές πράξεις που εμβαθύνουν την Ενιαία Αγορά, στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

«Απαιτείται να καταβάλουμε συλλογική προσπάθεια για πιο αποτελεσματικές πολιτικές, για περισσότερη αλληλεγγύη, για μια Καλύτερη Ευρώπη με οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρόεδρος Van Rompuy συζήτησαν, επίσης, τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η τελική φάση διαπραγμάτευσης αναμένεται να κορυφωθεί προς το τέλος της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου.

«Στοχεύουμε στο να έχουμε ένα δίκαιο αναπτυξιακό προϋπολογισμό που θα βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και ταυτόχρονα, θα δημιουργεί συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, με οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Πρόεδρο Van Rompuy για το ενδιαφέρον που επέδειξε για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μας και πώς θα αξιοποιήσουμε πιθανή βοήθεια από το Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έδωσε στον Πρόεδρο Van Rompuy τις αναγκαίες εξηγήσεις ότι οι βασικές ανάγκες της Κύπρου αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι τη γενικότερη στήριξη της οικονομίας.

Ο Πρόεδρος  Rompuy είπε ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια συζήτησαν την προοπτική της Κυπριακής Προεδρίας καθώς και τα επακόλουθα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.

Αναφέρθηκε επίσης σε άλλες αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου οι οποίες ήταν το επίκεντρο των συζητήσεων του με τον Πρόεδρο Χριστόφια.

«Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχουν έναν πολύ σημαντικό αντίκτυπο για την Κυπριακή Προεδρία» είπε ο Πρόεδρος Van Rompuy. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είπε ότι ο στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του 2012 και πρόσθεσε ότι διμερείς συναντήσεις με τα κράτη μέλη, των οποίων θα ηγείται η Κυπριακή Προεδρία, θα αρχίσουν τις επόμενες μέρες.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε σήμερα ήταν το αίτημα της Κύπρου για βοήθεια από τους Μηχανισμούς της ΕΕ, EFSF/ESM. Ο Πρόεδρος Van Rompuy είπε ότι το Eurogroup αποδέχθηκε το αίτημα της Κύπρου και η Τρόικα αξιολογεί την κατάσταση.

«Καλωσορίζω τη δέσμευση της Κύπρου να εμπλακεί με αποφασιστικότητα σε πολιτικές δράσεις για να διασφαλιστεί η επιστροφή σε μια σταθερή και διαρκή οικονομική ανάπτυξη και ένα σταθερό χρηματο-οικονομικό τομέα».

Καταλήγοντας είπε ότι «η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου απολαμβάνει την πλήρη υποστήριξη των Βρυξελλών και της ΕΕ. Θέλουμε η Προεδρίας σας να επιτύχει. Αναμένω ότι όλες οι χώρες στην περιοχή θα συμβάλουν σε μια γαλήνια ατμόσφαιρα τους επόμενους έξι μήνες. Είναι ώρα συγκράτησης, συνεργασίας και εμπλοκής. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να βασίζεστε σε μένα».

Λειτουργός Επικοινωνίας
Ριάνα Μαγίδου

Γραφείο Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας

Κινητό: +357 99588299