H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρθρο - Ένα ιστορικό σκηνικό για μια ιστορική στιγμή
01.07.2012, 10:48 (CET)
Το αρχαίο Θέατρο του Κουρίου εδώ και πάρα πολλά χρόνια θεωρείται ο κορυφαίος χώρος στην Κύπρο για την καλλιτεχνική παρουσίαση Σαιξπηρικών έργων, συναυλιών  κλασικής μουσικής και παραστάσεων αρχαίου ελληνικού δράματος. Δεν είναι λοιπόν άξιο απορίας για ποιο λόγο το Θέατρο, που είναι κτισμένο πάνω σ΄ ένα λόφο που δεσπόζει της θάλασσας, επιλέγηκε ως το ιδανικό σκηνικό για την έναρξη της σημαντικότερης στιγμής στην Ευρωπαϊκή ιστορία της Κύπρου – την ανάληψη της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Πέμπτη, 5 Ιουλίου, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο Κούριο που θα υποδεχθεί διακεκριμένους Ευρωπαίους φιλοξενούμενους κατά την εναρκτήρια τελετή της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στην αρχή της τελετής, η απερχόμενη Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Πρωθυπουργός της Δανίας κα Helle Thorning-Schmidt θα δώσει το περίγραμμα της Δανικής Προεδρίας και στη συνέχεια θα παραδώσει τα ηνία της Προεδρίας στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Μεταξύ των διακεκριμένων ξένων που θα παραστούν στην τελετή περιλαμβάνονται ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy, o Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. José Manuel Barroso και η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Άννυ Ποδηματά, που θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz.

Ανάμεσα στους πεντακοσίους περίπου καλεσμένους στην τελετή περιλαμβάνονται Υπουργοί από την Πολωνία και τη Δανία, που μαζί με την Κύπρο αποτελούν το Τρίο της Προεδρίας, το Κολλέγιο των Επιτρόπων και Κύπριοι αξιωματούχοι.

Αν και η τελετή και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί παρέμειναν  επτασφράγιστο μυστικό για το κοινό, θα γίνει ζωντανή μετάδοση της τελετής από την τηλεόραση. Η απευθείας μετάδοση θα γίνει από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου το οποίο είναι ο επίσημος Ραδιοτηλεοπτικός Οργανισμός Υποδοχής της Κυπριακής Προεδρίας.

Η εκδήλωση θα προβληθεί επίσης σε διαδικτυακή μετάδοση.
 

Ένα ιστορικό και πολιτιστικό ορόσημο

Το Θέατρο του Κουρίου είναι το πιο ξεχωριστό αρχαίο μνημείο σε μια πολύ σημαντική ιστορική περιοχή. Κτισμένο στην κορυφή ενός λόφου που δεσπόζει της θάλασσας, το θέατρο προσφέρει στους επισκέπτες μια σαγηνευτική θέα που συνοδεύει τη μαγευτική ατμόσφαιρα.

Πιστεύεται ότι το Κούριο ιδρύθηκε από τους Αργείους Αχαιούς της Πελοποννήσου το 13ο αιώνα π.Χ. και οι οικισμοί γύρω από το Κούριο θεωρούνται από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου. Η αρχαιολογική περιοχή, που βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο κάπου τέσσερα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του χωριού Επισκοπή στην Επαρχία Λεμεσού, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα κατάλοιπα της Αγοράς, τα Λουτρά, ένα Στάδιο και μια Βασιλική. Ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή τον τελευταίο αιώνα έφεραν στο φως ευρήματα που σχετίζονται με την κλασική Αρχαιότητα, αλλά και τη Ρωμαϊκή και Πρωτοχριστιανική κουλτούρα.

Τα πιο σημαντικά αρχαία λείψανα της πόλης-βασιλείου χρονολογούνται στη Μέση και Ύστερη Χαλκοκρατία, ενώ οι πρώτες μαρτυρίες για την ύπαρξη οικισμού χρονολογούνται  στη Νεολιθική Περίοδο (4500-3900 π.Χ). Εκεί βρίσκεται και ένα Μουσείο που είναι καθημερινά ανοικτό και προσφέρει εκτενή πληροφόρηση για όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα.  

Το Θέατρο βρίσκεται στο νότιο άκρο ενός λόφου. Αρχικά κτίστηκε το 2ο αιώνα π.Χ., ενώ τη σημερινή του μορφή την πήρε στο 2ο αιώνα μ.Χ, όταν έγινε η επέκτασή του. Οι κερκίδες του είχαν κάποτε χωρητικότητα 3.500 θεατές.

Σήμερα οι βάσεις της σκηνής είναι το μόνο πράγμα που έχει απομείνει από την αρχική μορφή του Θεάτρου. Τα τελευταία χρόνια το Θέατρο φιλοξένησε μια σειρά από μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα, όπως το ετήσιο ανέβασμα Σαιξπηρικού Έργου στο Κούριο, που εδώ και εξήντα χρόνια πραγματοποιείται κάθε Ιούνιο, όπως και το ετήσιο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος.   

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Αρχαίο Αμφιθέατρο Κουρίου, Επαρχία Λεμεσού


Επισκοπή,
Επαρχία Λεμεσού,
Κύπρος

Συντεταγμένες34.664356 32.887951