Δελτίο Τύπου - Αναγκαία η συλλογική προσπάθεια για αντιμετώπιση των προκλήσεων της ΕΕ
06.07.2012, 15:37 (CET)
Κοινή συνέντευξη Τύπου με το πέρας της συνεδρίας της Κυπριακής Κυβέρνησης με το Σώμα των Επιτρόπων παρέθεσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. José Manuel Barroso.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια από μέρους όλων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις που έχει ενώπιον της η ΕΕ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι υπάρχει στενή συνεργασία των κυπριακών Αρχών και του Κολλεγίου των Επιτρόπων σε σχέση με το πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά θέματα, όπως είναι η προώθηση μέτρων για ξεπέρασμα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, καθώς επίσης και η εφαρμογή πολιτικών για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τη νεολαία. «Σε αυτά τα θέματα έχουμε ήδη πολύ καλή συνεργασία και λαμβάνουμε κοινή δράση με την Επιτροπή και θα προωθήσουμε κοινή δράση και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη για συλλογική προσπάθεια όλων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Πρόσθεσε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz και τον Πρόεδρο Barroso, στο Στρασβούργο, συμφώνησαν σε μια στενή συνεργασία όλων με την Κυπριακή Προεδρία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Κυπριακής Προεδρίας με το Κολλέγιο των Επιτρόπων ενωρίτερα σήμερα, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εκφράσαμε τη δέσμευσή μας για μια τέτοια συνεργασία.

Είπε ότι κατά τη συνάντηση που είχε ενωρίτερα σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο Barroso, στο Προεδρικό Μέγαρο, ανασκόπησαν θέματα σχετικά με τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, την τρέχουσα ευρωπαϊκή ατζέντα καθώς και θέματα σε σχέση με το συντονισμό δράσεων ενόψει των διαπραγματεύσεων που θα αναλάβει η Κυπριακή Προεδρία με όλα τα κράτη μέλη για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «εργαζόμαστε προς μια Καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες της, μια Ένωση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προωθήσουμε την πολιτική της νότιας γειτονίας με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο». Πρόσθεσε ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Κύπρος αποτελεί σημείο συνάντησης της ΕΕ με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

«Αξιοποιώντας τις καλές μας σχέσεις με τους γείτονες μας είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την ΕΕ να συμβάλει στις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή έτσι ώστε να υπάρξουν δημοκρατικές και πλουραλιστικές κοινωνίες προς όφελος των λαών», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι με τον Πρόεδρο Barroso συμμερίζονται κοινές απόψεις, προσθέτοντας ότι «μαζί θα οδηγήσουμε το καράβι σε απάνεμα νερά» και αυτό σημαίνει προς μια Καλύτερη Ευρώπη.

Έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη

Ο Πρόεδρος Barroso είπε ότι η Κυπριακή Προεδρία είναι πολύ καλά προετοιμασμένη. Πρόσθεσε ότι η Προεδρία του Συμβουλίου αποτελεί μεγάλη ευθύνη, υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας, ιδιαίτερα σε καιρούς παγκόσμιων και ευρωπαϊκών προκλήσεων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Κυπριακή Προεδρία θα εργαστεί για την ταχεία υιοθέτηση όλων των δράσεων για την Ενιαία Αγορά.

Το «για μια Καλύτερη Ευρώπη» αποτελεί ένα δυνατό μήνυμα, είπε ο Πρόεδρος Barroso.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κύπρος έχει υποβάλει αίτημα προς το Μηχανισμό Σταθερότητας διότι η Κύπρος είναι μέρος της Ένωσης. Η Κύπρος, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ, διατηρεί το δικαίωμα να έχει φιλικές σχέσεις με τρίτες χώρες, όπως αυτό το δικαίωμα έχουν και τα άλλα 26 κράτη μέλη της ΕΕ.

«Θα συμβάλουμε με τον πιο θετικό τρόπο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Για την Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ο Πρόεδρος Barroso χαιρέτισε την υποβολή επίσημου αιτήματος από μέρους της Κύπρου για βοήθεια από το Μηχανισμό. Είπε ότι η Τρόικα σύντομα θα ετοιμάσει ένα πρόγραμμα για την Κύπρο και πρόσθεσε ότι «οι κυπριακές Αρχές αντέδρασαν πολύ θετικά στις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Επεσήμανε επίσης ότι το θέμα της ιδιοκτησίας των μέτρων αποτελεί πολύ σημαντικό ζήτημα.

Συνέχισε λέγοντας ότι η συμβουλή του προς την Κύπρο είναι να το αντιμετωπίσει αυτό από μια εθνική οπτική. Είπε πως οι ανισορροπίες δεν έχουν δημιουργηθεί από την ίδια την Κύπρο αλλά είναι επακόλουθα από άλλα μέρη της Ένωσης και παγκοσμίως. Πρόσθεσε ότι υπάρχει η ανάγκη οι Κύπριοι να επιτύχουν μια ευρεία συναίνεση για να υποστηρίξουν το πρόγραμμα και ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί αειφόρος ανάπτυξη.

Κληθείς να σχολιάσει την παρούσα οικονομική κατάσταση στην Ισπανία, ο Πρόεδρος Barroso είπε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση στην Ισπανία και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι ισπανικές Αρχές θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Λειτουργός Επικοινωνίας
Ριάνα Μαγίδου

Γραφείο Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας

Κινητό: +357 99588299