Δελτίο Τύπου - Μαγευτική τελετή έναρξης της Προεδρίας
05.07.2012, 23:28 (CET)
H εναρκτήρια τελετή της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε χώρα απόψε στο Αμφιθέατρο του Κουρίου, με ομιλίες από διακεκριμένους προσκεκλημένους και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Τις ευχές τους για μια επιτυχημένη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία απηύθυναν οι ομιλητές της εναρκτήριας τελετής στο Κούριο, οι οποίοι εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι η Κύπρος θα τα καταφέρει. Εξέφρασαν δε τον θαυμασμό τους για το μαγευτικό τοπίο στο Κούριο.

Παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, η Πρωθυπουργός της Δανίας, Helle Thorning-Schmidt, υπενθύμισε ότι όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιγε τις πόρτες της στην Κύπρο το 2002, η Δανία βρισκόταν στην Προεδρία. «Θεωρώ συμβολικό – σχεδόν προκαθορισμένο από τη μοίρα – το γεγονός ότι ως Πρωθυπουργός της Δανίας βρίσκομαι εδώ για να παραδώσω την Προεδρία στην Κύπρο», ανέφερε η κa. Thorning-Schmidt.

Φιλόξενος Τόπος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στο φιλόξενο νησί της Κύπρου, ευχαριστώντας παράλληλα τη Δανή Πρωθυπουργό, η οποία με τόση επιδεξιότητα και επινοητικότητα καθοδήγησε το Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης εξαμηνιαίας περιόδου. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεσμεύτηκε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα εργαστεί για μια Ευρώπη αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής, ευημερίας, ασφάλειας και ανάπτυξης.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε μια σύντομη αναφορά στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. «Ο πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να αποτελέσει ένα πραγματικό εργαλείο στα χέρια μας, για να δημιουργήσουμε ξανά ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τον Πρόεδρο Χριστόφια ακολούθησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso, ο οποίος επεσήμανε ότι η επιλογή του χώρου της τελετής δείχνει ότι η Κύπρος ανήκε διαχρονικά στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Είναι εγκαρδιωτικό για μένα όταν βλέπω ότι οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας επικεντρώνονται  πλήρως στις σημερινές ανάγκες της Ευρώπης: περισσότερη Ευρώπη, ισχυρότερη Ευρώπη, και μια Ευρώπη που καλλιεργεί την αειφόρο ανάπτυξη, την αλληλεγγύη και την κοινωνική ενσωμάτωση», σημείωσε ο κ. Barroso.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, ο οποίος διευκρίνισε πως η Κύπρος αναλαμβάνει την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου σε μια κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ. «Η ήπειρός μας αντιμετωπίζει τεράστιες κοινωνικο-οικονομικές προκλήσεις. Για να τις ξεπεράσουμε πρέπει να κάνουμε σημαντικές επιλογές, μερικές από τις οποίες θα φέρουν άνευ προηγουμένου αλλαγές στον τρόπο που εργαζόμαστε ως Ένωση», είπε ο κ. Van Rompuy, υπογραμμίζοντας πως συμμερίζεται το στόχο της Κυπριακής Προεδρίας για μια καλύτερη Ευρώπη.

Τελευταία μίλησε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άννυ Ποδηματά, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz. Στον χαιρετισμό του κ. Schulz, τονίζονται τα αναγκαία αποφασιστικά μέτρα, τα οποία πρέπει να πάρει η ΕΕ, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. «Η μάχη κατά της ανεργίας των νέων και η δημιουργία θέσεων εργασίας περιλαμβάνονται ανάμεσα στα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα», διευκρινίζεται στην ομιλία του κ. Schulz.

Πλούσιο καλλιτεχνικό Πρόγραμμα

Υπό τη διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά, η Κρατική Ορχήστρα Κύπρου παρουσίασε κλασσικά κομμάτια ενδιάμεσα της κάθε ομιλίας.

Με το πέρας των ομιλιών ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο έδωσε την ευκαιρία στους παρευρισκομένους να απολαύσουν την ηχητική αρτιότητα του Κουρίου, και δεξίωση.

Το καλλιτεχνικό δρώμενο επιμελήθηκε ο Άγγελος Αγγελή, με μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη και χορογραφία της Χλόης Μελίδου. Την αφήγηση ανέλαβε ο Γιώργος Χωραφάς.

Το τελευταίο μέρος της βραδιάς περιείχε τραγούδια σε αναγεννησιακή ποίηση στην Κυπριακή διάλεκτο, σε μουσική σύνθεση του Μιχάλη Χριστοδουλίδη και σε ζωντανή εκτέλεση από τους Δώρο Δημοσθένους και Παυλίνα Κωνσταντοπούλου.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στην Κύπρο
Κώστας Γεννάρης

Email: cyennaris@cy2012eu.gov.cy
Κινητό: +357 99400234