H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου - Μια λειτουργική, πραγματιστική και προσανατολισμένη σε αποτελέσματα Προεδρία
17.12.2012, 12:30 (CET)
Καθώς η Κυπριακή Προεδρία φτάνει στο τέλος, η Ιρλανδία θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου. Με αυτή την ευκαιρία, ο Κύπριος Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης, παρουσίασε σήμερα έναν απολογισμό των επιτευγμάτων της Κυπριακής Προεδρίας στις Βρυξέλλες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους εκπροσώπους της Ιρλανδικής Προεδρίας. Ο κ. Eamon Gilmore, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου, και η κα. Lucinda Creighton, Ιρλανδή Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, παρουσίασαν τις προτεραιότητες της επόμενης Προεδρίας.

Ένας ουσιαστικός έντιμος διαμεσολαβητής

Λαμβάνοντας υπόψη τους τελευταίους έξι μήνες, ο υφυπουργός Μαυρογιάννης δήλωσε ότι πιστεύει πως μια από τις κύριες φυλοδοξίες της Προεδρίας εκπληρώθηκε. Ενήργησε ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής, στοχεύοντας να προωθήσει τις εργασίες στο Συμβούλιο και συμβάλλοντας στη διοργανική συνεργασία.

«Η Κυπριακή Προεδρία έχει πετύχει στοχευμένα και σημαντικά αποτελέσματα για την Ένωση, μέσω μιας λειτουργικής, πραγματιστικής και προσανατολισμένης σε αποτελέσματα προσέγγισης», ανέφερε.  

Κατά την παρουσίαση του, ο Πρέσβης Μαυρογιάννης αναφέρθηκε στα κύρια επιτεύγματα της Προεδρίας, περιλαμβανομένης και της ιστορικής συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πακέτο του Ενιαίου Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας. Τόνισε επίσης τη σημασία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, η οποία θα φέρει την ΕΕ ένα βήμα πιο κοντά στην τραπεζική ένωση, καθώς επίσης τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε σε σχέση με το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και τη Διακυβέρνηση Σένγκεν.

Ο Κύπριος υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις έντονες προσπάθειες της Προεδρίας, να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, οδηγώντας το θέμα σε ένα επίπεδο ωριμότητας και προετοιμάζοντας το έδαφος για τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τους Αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να βρεθούν πιο κοντά σε μια συμφωνία. Υπογράμμισε επιπλέον την ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου επί σημαντικών δράσεων για την Πράξη της Ενιαίας Αγοράς, όπως τα ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων και το ταμείο κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, οι διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές και η Εναλλακτική και Ηλεκτρονική Επίλυση Καταναλωτικών Διαφορών.

«Με λίγα λόγια, η φιλοδοξία μας ήταν να συνεισφέρουμε έστω και λίγο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση… και, θεωρώ ότι τα σημαντικά αποτελέσματα της Προεδρίας μας αντικατοπτρίζουν ότι το πετύχαμε», είπε ο Υφυπουργός Μαυρογιάννης.

Ιρλανδική Προεδρία: Για σταθερότητα, απασχόληση και ανάπτυξη

Οι εκπρόσωποι της Ιρλανδίας παρουσίασαν σε συντομία τις κύριες προτεραιότητές τους για την Ιρλανδική Προεδρία, η οποία θα διαρκέσει από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013, και αποτελεί και την έναρξη του Τρίο Ιρλανδία – Λιθουανία – Ελλάδα.

Οι Ιρλανδοί εκπρόσωποι αναφέρθηκαν σε μια μακροχρόνια και ανθρωποκεντρική ανάκαμψη, καθώς η πιο σημαντική προτεραιότητα για την ΕΕ είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης, που θα οδηγήσει στην απασχόληση. Έμφαση θα δοθεί επίσης στην επένδυση, στη φιλική για την απασχόληση ανάπτυξη και στους πόρους της Ευρώπης, συγκεκριμένα, μέσω της ενιαίας αγοράς και μιας συμφωνίας για την μελλοντική χρηματοδότηση της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020. Τέλος, η Προεδρία θα εργαστεί για την ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με τους εταίρους της.

Οι εκπρόσωποι της Ιρλανδικής Προεδρίας συγχάρηκαν την Κυπριακή Προεδρία για τα αποτελέσματά της. Ο κ. Gilmore δήλωσε ότι «θέσατε ψηλά τον πήχη», ενώ η κα Creighton ευχαρίστησε την Κυπριακή Προεδρία για την ομαλή παράδοση από μια «επιτυχημένη Προεδρία». Πρόσθεσε δε, πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, όταν οι Ιρλανδοί ετοίμαζαν το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες τους, τις πιο πολλές φορές που ρωτούσαν εάν η Κυπριακή Προεδρία συμφώνησε για κάποιο θέμα, η απάντηση ήταν θετική.

Οι Ιρλανδοί αντιπρόσωποι έκαναν ειδική αναφορά στη σημασία της συμφωνίας για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, επί του οποίου η Ιρλανδική Προεδρία σκοπεύει να κτίσει, και απέδωσαν εύσημα στην δουλειά που επιτέλεσε η Κυπριακή Προεδρία πάνω στις διαπραγματεύσεις του ΠΔΠ.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Nίκος Χριστοδουλίδης

Κορεπέρ II

Email: nchristodoulides@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +32 27395152
Κινητό: +32 473400441
Λειτουργός Επικοινωνίας
Πόλυ Παπαβασιλείου

Γραφείο Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα

Email: ppapavassiliou@cy2012eu.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22400144

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου εδώ

Βρείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ