Δελτίο Τύπου - «Η Κύπρος θα ασκήσει μια καθόλα ευρωπαϊκή Προεδρία»
06.07.2012, 12:52 (CET)
Διαβεβαιώσεις ότι η Κύπρος θα ασκήσει μια καθόλα ευρωπαϊκή Προεδρία έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίας της κυπριακής κυβέρνησης με το Σώμα των Επιτρόπων.

Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ της Κυπριακής Προεδρίας και των μελών του Σώματος των Επιτρόπων, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε τη σταθερή πολιτική βούληση και δέσμευση της Κυπριακής Κυβέρνησης για μια συνεχή συνεργασία και συντονισμό με το Σώμα των Επιτρόπων και τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την επίτευξη των κοινών στόχων για μια «Καλύτερη Ευρώπη».

Επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να γίνουν διορθωτικές αλλαγές σε σχέση με την κατανομή και την ανακατανομή του πλούτου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είναι πανέτοιμη να συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθηση κάθε νομοθετικής πρωτοβουλίας της Επιτροπής που θα ενδυναμώσει την κοινωνική συνοχή στην Ένωση.

«Η Κύπρος θα ανταποκριθεί επάξια στην πρόκληση της πρώτης ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής θα εργαστεί για την επίτευξη των μεγαλύτερων δυνατών συγκλίσεων εντός του Συμβουλίου και για την προώθηση του νομοθετικού έργου, όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συναποφασίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο», είπε ο Πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα είναι επίσης σε στενή συνεργασία με το Τρίο της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου θα επικεντρωθεί στην επίτευξη μιας Καλύτερης Ευρώπης. Η κεντρική ιδέα της Κυπριακής Προεδρίας είναι ότι όλοι μαζί, ενωμένοι στην πολυμορφία μας, μπορούμε να συμβάλουμε αποφασιστικά στο να καταστήσουμε την Ένωση ακόμη καλύτερη, προς όφελος των λαών μας και να φέρουμε την ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες της διασφαλίζοντας τους μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις τέσσερεις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας: Μια Ευρώπη, πιο αποτελεσματική και βιώσιμη, μια Ευρώπη με πιο αποδοτική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη, μια Ευρώπη που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, με αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή και μια Ευρώπη πιο κοντά στον κόσμο και στους γείτονες της.

Σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο στόχος είναι η επίτευξη ενός πιο δίκαιου και ισορροπημένου συμβιβασμού για ένα πιο σύγχρονο αναπτυξιακό προϋπολογισμό.

Επεσήμανε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα εργαστεί επίσης ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής για την επίτευξη συμφωνίας σε αυτό το θέμα μέχρι το τέλος του 2012, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Προς το σκοπό αυτό, μια διαπραγματευτική ομάδα, υπό τον Υφυπουργό Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα, θα έχει διμερείς συναντήσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Επιπρόσθετα, το θέμα θα βρίσκεται στην ατζέντα κάθε Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ενώ στις 30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο Άτυπη Υπουργική Συνάντηση των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα αυτό.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε ετοιμότητα να συνεχίσει το διάλογο για επίλυση του Κυπριακού κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «η Κυπριακή Προεδρία είναι ανεξάρτητη από τις προσπάθειες για επίλυση του πολιτικού προβλήματος».

Διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Προεδρία δεν θα επηρεαστεί από τα προβλήματα που δημιουργεί η κατοχική Τουρκία.

«Η Κύπρος είναι δεσμευμένη να ασκήσει μια καθόλα ευρωπαϊκή Προεδρία του Συμβουλίου και τα όποια τυχόν προβλήματα δημιουργήσει η Τουρκία θα είναι προβλήματα που θα τύχουν συλλογικού, ευρωπαϊκού χειρισμού. Τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου είναι αρκούντως σαφή επί τούτου. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης σε αυτή μας την προσπάθεια», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Λειτουργός Επικοινωνίας
Ριάνα Μαγίδου

Γραφείο Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας

Κινητό: +357 99588299