H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου - Βελτιώνοντας την αρχιτεκτονική ποιότητα στην Ευρώπη
23.11.2012, 14:32 (CET)
Οι προκλήσεις και οι προοπτικές των αρχιτεκτονικών πολιτικών στην Ευρώπη αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τις Αρχιτεκτονικές Πολιτικές (EFAP), το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Νοεμβρίου στη Λευκωσία. Το Συνέδριο με θέμα «Προώθηση της Αρχιτεκτονικής Ποιότητας σε χρηματοδοτούμενα έργα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» διοργανώθηκε από το EFAP, υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, τον Κυπριακό Σύλλογο Αρχιτεκτόνων και το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο της Κύπρου.

Το Συνέδριο αποτέλεσε φόρουμ εποικοδομητικών συζητήσεων μεταξύ αρχιτεκτόνων και αξιωματούχων από κράτη μέλη της ΕΕ, με έμφαση στη βελτίωση της αρχιτεκτονικής ποιότητας και των επιδράσεων αυτής στη καθημερινότητα των πολιτών. Τα αποτελέσματα των συζητήσεων αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου γύρω από την προώθηση της αρχιτεκτονικής δημιουργίας, του αστικού σχεδιασμού καθώς επίσης και να δώσουν λύσεις στην κοινωνική δικαιοσύνη όπως και στην οικολογική και οικονομική κρίση.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου, κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, υπογράμμισε τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει το EFAP στην προώθηση της αρχιτεκτονικής ποιότητας.

«Η πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της Κύπρου αποτυπώνεται μέσα από τη μακραίωνη ιστορία του νησιού. Η Κύπρος, βρισκόμενη στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων (Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής) και στο δρομολόγιο σημαντικών εμπορικών διαδρόμων, ήρθε σε άμεση επαφή με πολλούς πολιτισμούς και κατακτήθηκε από διάφορες αυτοκρατορίες ανά τους αιώνες. Η διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κύπρου, αποτελεί για μας μέρος της στρατηγικής μας για την αειφορία, με όλες τις εκφάνσεις της», τόνισε ο κ. Φλουρέντζου.  

Η Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ, κα Ανδρούλλα Βασιλείου, η οποία καλωσόρισε τους συμμετέχοντες μέσω μαγνητοφωνημένου μηνύματος της, αναγνώρισε τη σημασία της αρχιτεκτονικής ποιότητας για την Ευρώπη.

«Το EFAP αποτελεί πολύτιμο εταίρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αρχιτεκτονική ορίζει το περιβάλλον μας και διαμορφώνει την αλληλεπίδρασή μας με αυτό. Δίνει ένα ανθρώπινο πρόσωπο στην φύση. Με τον τρόπο αυτό καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής μας», υπογράμμισε η Επίτροπος Βασιλείου.

Η Αρχιτεκτονική αποτελεί «την παρακαταθήκη μιας εποχής, καταγραμμένη στον χώρο», τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος επικαλούμενη τα λόγια του γνωστού αρχιτέκτονα Ludwig Mies Van der Rohe.

Οι προκλήσεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και η συμβολή τους προς την ποιότητα του Δομημένου Περιβάλλοντος, προσέλκυσαν ένα ευρύ φάσμα συμμετεχόντων από σχετικές οργανώσεις, κυβερνητικά και ερευνητικά ιδρύματα της Ευρώπης.

Διακεκριμένοι ομιλητές παρουσίασαν σημαντικά θέματα όπως η ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής ποιότητας στα δημόσια κτίρια και στις υποδομές κατά τρόπο αειφόρο και την ανάγκη να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού. Υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη για προώθηση αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ως μέσο και κίνητρο για την αποτελεσματική βελτίωση και ανάπτυξη του αστικού σχεδιασμού στην Ευρώπη.

Η δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση έργων βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων.  Συγκεκριμένα, το μοντέλο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα έτυχε ευρείας εξέτασης.  Υπό το φώς της τρέχουσας οικονομικής κρίσης οι συζητήσεις ανέδειξαν την άμεση ανάγκη για διαμόρφωση νέου οράματος, εναλλακτικών προσεγγίσεων και ευρύτερων συνεργασιών.

Επικεφαλής Κλιμακίου Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Λειτουργός Επικοινωνίας
Βασίλης Δημητριάδης

Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων

Email: vdemetriades@dms.mcw.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22800256
Κινητό: +357 99459601
Λειτουργός Επικοινωνίας
Κωνσταντίνα Λιπέρη

Υπουργείο Συγκοινωνιών & Έργων

Email: kliperi@mcw.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22800246
Κινητό: +357 99923041

ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ