H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο τύπου – Κλειδί σε ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν
21.11.2012, 07:10 (CET)
Η Κυπριακή Προεδρία, εκπροσωπούμενη από τον Κύπριο Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Λουκά Λουκά, προέβη σε παρέμβαση το βράδυ της Τρίτης, 20 Νοεμβρίου, κατά τη συζήτηση σχετικά με την Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Διεθνείς Τηλεπικοινωνίες της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών και κατά την κοινή συζήτηση για το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Κατά την απογευματινή σύνοδο, ο κ. Λουκά τοποθετήθηκε σχετικά με την επικείμενη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Διεθνείς Τηλεπικοινωνίες της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ΔΕΤ). Η ΔΕΤ θα συναντηθεί στο Ντουμπάι, από τις 3 μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, για να συζητήσει την αναθεώρηση των Διεθνών Κανονισμών για τις Τηλεπικοινωνίες, οι οποίες είχαν καθορίσει τις πολιτικές που διέπουν τις διεθνείς τηλεπικοινωνίες από το 1988.

Διασφαλίζοντας τη συμβατότητα

«Το Συμβούλιο δεσμεύεται να  διασφαλίσει ότι όποιες αλλαγές πιθανόν να προκύψουν στους διεθνείς κανονισμούς από την Παγκόσμια Διάσκεψη δεν θα έρθουν σε αντίθεση με την υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ», τόνισε ο Κύπριος Υπουργός, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «χρειαζόμαστε επίσης να διασφαλίσουμε ότι η Παγκόσμια Διάσκεψη σε καμία περίπτωση δεν θα περιορίσει την ΕΕ ως προς την μελλοντική εξέλιξη του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Ο κ. Λουκά τόνισε τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής και των Κρατών Μελών, ώστε να παρουσιαστεί στη Διάσκεψη στο Ντουμπάι μια ενιαία και ξεκάθαρη ευρωπαϊκή θέση, η οποία να συνάδει με το κεκτημένο. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λουκά επανέλαβε τη δέσμευση της Κυπριακής Προεδρίας να διευκολύνει μια τέτοια συνεργασία και εκπροσώπηση.

Ο Κύπριος Υπουργός είπε ότι το περιβάλλον των τηλεπικοινωνιών έχει αλλάξει από τον καθορισμό των Διεθνών Κανονισμών για τις Τηλεπικοινωνίες το 1988. «Στις μέρες μας, όλο και περισσότερο αναπτύσσεται μια ενιαία υποδομή, βασισμένη στο πρωτόκολλο του διαδικτύου, για να παρέχει όλες τις υπηρεσίες σε μια μόνο συσκευή. Όλες αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν προκλήσεις στην υφιστάμενη δομή των συστημάτων τηλεπικοινωνιών και των κανόνων που διέπουν τέτοια συστήματα», σχολίασε ο Υπουργός.

Ένα ανεπτυγμένο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν

Στο τελευταίο μέρος της Ολομέλειας της Τρίτης, ο κ. Λουκά, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, συμμετείχε στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (ΣΠΣ).

«Το δεύτερης γενεάς ΣΠΣ (ΣΙΣ ΙΙ) αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την ασφάλεια του χώρου χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και είναι ένα από τα πιο απτά και σημαντικότερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», είπε ο κ. Λουκά.

Ο Κύπριος Υπουργός υπογράμμισε «ότι η υιοθέτηση των δύο προτάσεων Κανονισμού αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για την έναρξη της διαδικασίας μετάπτωσης από το υφιστάμενο σύστημα ΣΠΣ Ι+ στο ΣΠΣ ΙΙ» προσθέτοντας ότι «η Προεδρία έχει εργαστεί εντατικά για να προχωρήσουμε και να πετύχουμε μια συμφωνία επί του κειμένου».

Τον Ιούλιο του 2012 το Συμβούλιο πέτυχε πολιτική συμφωνία επί του κειμένου. Η Κυπριακή Προεδρία στοχεύει στο να προχωρήσει με την επίσημη υιοθέτηση μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού λάβει υπόψη τη γνώμη του ΕΚ.

Συνεχίζοντας, ο κ. Λουκά ευχαρίστησε τον εισηγητή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις προσπάθειες τους και για την συνεργασία με σκοπό την έγκαιρη και ομαλή υιοθέτηση των εκθέσεων που θα επιτρέψουν στο Συμβούλιο να προχωρήσει με την έγκριση.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Υπουργός Λουκά δήλωσε: «σχετικά με την ανάπτυξη του έργου ΣΠΣ ΙΙ, η Προεδρία θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις και θα βρίσκεται σε στενή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους σε μια προσπάθεια να περιοριστούν στο μικρότερο δυνατό βαθμό τα όποια προβλήματα που δυνατόν να επηρεάσουν αρνητικά την έγκαιρη ολοκλήρωση του Συστήματος».

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Nίκος Χριστοδουλίδης

Κορεπέρ II

Email: nchristodoulides@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +32 27395152
Κινητό: +32 473400441
Λειτουργός Α'
Ειρήνη Πική

Γραμματεία Κυπριακής Προεδρίας Συμβουλίου της ΕΕ
Πολιτική Συνοχής
Email: ipiki@cy2012eu.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22400145
Λειτουργός Επικοινωνίας
Πόλυ Παπαβασιλείου

Γραφείο Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα

Email: ppapavassiliou@cy2012eu.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22400144

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ