H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρθρο - Ανακαλύψτε την Ευρωπαϊκή Κύπρο στις Βρυξέλλες
22.06.2012, 08:02 (CET)
Η Ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα της Κύπρου και ο ρόλος της νήσου ως πηγή έμπνευσης για Ευρωπαίους καλλιτέχνες μέσα στους αιώνες θα παρουσιάζονται στο Πολιτιστικό Κέντρο BOZAR στις Βρυξέλλες μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη.

Η έκθεση «Χαρτογραφώντας την Κύπρο», που άνοιξε για το κοινό χθες στο Bozar Expo, θα είναι ένα παράθυρο στην πλούσια ιστορία της Κύπρου που χαρακτηρίστηκε από σχεδόν οκτώ αιώνες Ευρωπαϊκής και Οθωμανικής κυριαρχίας.

Η Κύπρος στις Βρυξέλλες

Η έφορος της έκθεσης, Λουκία Λοΐζου-Χατζηγαβριήλ, ευελπιστεί πως η έκθεση θα βοηθήσει το Ευρωπαϊκό κοινό να αντιληφθεί και να κατανοήσει «την πολύπλοκη και ποικιλόμορφη ιστορία της Κύπρου». Με την ευκαιρία της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας, η έκθεση θα τονίσει πως η Κύπρος ανήκει στην ΕΕ, τόσο πολιτικά, όσο και πολιτιστικά.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2012  και θα εγκαινιαστεί επίσημα στις 2 Ιουλίου από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Πέρα από την ανασκόπηση του αποικιακού παρελθόντος του νησιού, η έκθεση απεικονίζει τις διαχρονικές σχέσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή ήπειρο και αντικατοπτρίζει την συγχώνευση των Βυζαντινών, Δυτικών και Ενετικών τεχνών και πώς αυτή σημάδεψε την κουλτούρα της νήσου.

Η έκθεση διοργανώνεται με την ευκαιρία της ανάληψης, για πρώτη φορά από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004, της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τιτλοφορείται «Χαρτογράφηση της Κύπρου: Σταυροφόροι, Έμποροι και Εξερευνητές» και υπογραμμίζει το ρόλο της Κύπρου ως μέρους της Ευρωπαϊκής οικογένειας, «από την εποχή που αποτελούσε το τελευταίο προπύργιο του Δυτικού Πολιτισμού στη Μεσόγειο, μέχρι την εξέλιξή της σε ισότιμο μέλος της ΕΕ», ανέφερε η κ. Χατζηγαβριήλ.

Η Αικατερίνη Κορνάρο, η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου.

Ιστορία

Ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, η Κύπρος αποτέλεσε το διακαή πόθο αντιμαχόμενων πολιτισμών και βρέθηκε υπό την κατοχή αρκετών από αυτούς. Η Κύπρος αποτέλεσε αποικία των Φράγκων, των Ενετών, της Οθωμανικής και της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από την κατάληψή της κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου το 1192. Το νησί κέρδισε την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1960 και έγινε πλήρες μέλος της ΕΕ το 2004. Η έκθεση θα λειτουργήσει ως γνωριμία του ευρωπαϊκού κοινού με το νησί, εν όψει της Προεδρίας.

Ο Απόστολος Βαρνάβας, ιδρυτής της Κυπριακής Εκκλησίας.

Σκεπτικό

Τα εκθέματα επιλέχθηκαν ούτως ώστε να αντανακλούν τη διπλή φύση της διαδικασίας, καθώς η πολιτιστική συνδιαλλαγή μεταξύ της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής ηπείρου βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης.

«Η μουσειολογική προσέγγιση έχει δύο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος είναι το τοπικό στοιχείο, όπου οι Κύπριοι κάτοικοι παρουσιάζονται μέσα από τα κοινά χαρακτηριστικά τα οποία αντιπροσωπεύουν τη νοοτροπία τους, την εκπαίδευσή τους και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Ο δεύτερος επικεντρώνεται στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και εξιστορεί την αντίληψη των Ευρωπαίων για την Κύπρο από τις Σταυροφορίες μέχρι σήμερα», σημείωσε η κ. Χατζηγαβριήλ.

Μέσω της έκθεσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει την ιστορία του νησιού μέσα από τα μάτια Ευρωπαίων ζωγράφων, χαρτογράφων, συγγραφέων και φωτογράφων και, την ίδια ώρα, να δουν την πολιτιστική ανταλλαγή που έγινε με το βυζαντινό πολιτισμό, ο οποίος χαρακτήριζε τον τοπικό πληθυσμό.

Η Δύση συναντά την Ανατολή

Ανασκοπώντας την πλούσια και πολύπλοκη ιστορία της Κύπρου από το 1192 μέχρι σήμερα, οι 15 θεματικές ενότητες της έκθεσης παραθέτουν μεγάλη ποικιλία εικόνων, γεωγραφικών χαρτών, εκδόσεων, χειρογράφων και φωτογραφιών που συγκεντρώθηκαν από μουσεία, βιβλιοθήκες, γκαλερί και εκκλησίες από την Ευρώπη και την Κύπρο.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα σημάδια της Φραγκοκρατίας, της Ενετοκρατίας, της Οθωμανικής και της Βρετανικής αυτοκρατορίας στην ταυτότητα του νησιού, όπως αυτά παρουσιάζονται μέσα από την ντόπια και την Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, τους χάρτες, τα χειρόγραφα, τη μουσική και τα άλλα εκθέματα.