H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρθρο - Ζητούνται τουρίστες: 9ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Τουρισμού
25.10.2012, 08:54 (CET)
Είναι αναμφίβολο ότι από το 2002, οπότε και έγινε για πρώτη φορά, το ετήσιο «Ευρωπαϊκό Φόρουμ Τουρισμού» αποτελεί τον πλέον σημαντικό θεσμό για θέματα που αφορούν τον τουρισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτό προσελκύονται ηγετικά στελέχη και εκπρόσωποι φορέων της τουριστικής βιομηχανίας, του δημόσιου τουριστικού τομέα, ακαδημαϊκοί και ερευνητές ως επίσης και εκπρόσωποι περιφερειακών και τοπικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών.  Κεντρικός  στόχος του Φόρουμ είναι, μέσω μιας ενδελεχούς ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών, να συζητούνται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει και οι προοπτικές  που έχει ο τουριστικός τομέας.

Σύμφωνα με τον κ. Πλούταρχο Παντελίδη, Τουριστικό Λειτουργό στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ), η προβολή της Ευρώπης ως ενιαίου τουριστικού προορισμού καθώς και η διευκόλυνση της διακίνησης τουριστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελέσουν τα δύο βασικά θέματα του φετινού Ευρωπαϊκού Φόρουμ Τουρισμού, το οποίο θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία, σήμερα και αύριο, 25 και 26 Οκτωβρίου. Συμμετέχοντες στο φετινό Φόρουμ, σημειώνει ο κ. Παντελίδης, θα είναι εκπρόσωποι των σχετικών φορέων από όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης καθώς και από την Κροατία.

Μια εναλλακτική τουριστική πρόταση για την Κύπρο

Ως μεσογειακό και σχετικά μικρό νησί, η Κύπρος είναι περισσότερο γνωστή για τον ήλιο και τις παραλίες της. Αρκετά γνωστή θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι είναι και για τους αρχαιολογικούς της χώρους και τα ιστορικά της μνημεία, σημάδια της πολυτάραχης ιστορίας της. Το σύγχρονο τουριστικό προϊόν στο νησί της Αφροδίτης, ωστόσο, δεν εξαντλείται εδώ. Πρόκειται για έναν προορισμό που ο επισκέπτης έχει στις μέρες μας τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ μιας μεγάλης γκάμας από πολιτιστικές εκδηλώσεις, να απολαύσει περιπάτους στο ποικιλόμορφο φυσικό της τοπίο και να βιώσει μοναδικές και αναντίλεκτα αυθεντικές αγροτουριστικές εμπειρίες.

Πολιτιστική άνθηση

Δεν υπάρχει ούτε ένας μήνας κατά τη διάρκεια του χρόνου που να μην πραγματοποιούνται στο νησί πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

Από θέατρο και χορό μέχρι μουσική, κινηματογράφο και τέχνη του δρόμου, όλοι οι πολιτιστικοί τομείς έχουν τους δικούς  τους «παράγοντες» και  το δικό τους, σεβαστό σε αριθμό, «κοινό». Με μια σειρά από Διεθνή Φεστιβάλ που έχουν γίνει θεσμοί και με τη  ζωηρή δημιουργικότητα αλλά και την καινοτομία που χαρακτηρίζει τους ντόπιους καλλιτέχνες, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαμβάνει διαφόρων ειδών πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Κύριος φορέας έκφρασης της πολιτιστικής πολιτικής του κράτους αποτελούν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Ωστόσο, πέραν από τις προωθούμενες από το κράτος πολιτιστικές εκδηλώσεις, ειδικά στις μεγάλες πόλεις του νησιού ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πληθώρα  πρωτοβουλιών από ομάδες πολιτών που  μπορούν να καλύψουν όλα τα γούστα. Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι η Κύπρος αποτελεί και έναν προορισμό για «πολιτιστικό» τουρισμό.

Ποικιλόμορφη φύση

Αν και η Κύπρος είναι κατακλυσμένη από «λεμονιές και ελιές», όπως λέει και ένα πολύ γνωστό λαϊκό άσμα και αποτελεί χαρακτηριστικό μεσογειακό τοπίο, ίσως να αποτελούσε έκπληξη για πολλούς το γεγονός ότι υπάρχει ποικιλομορφία στην μορφολογία του εδάφους του νησιού καθώς και στα είδη βλάστησης . Με βάση στοιχεία από το Τμήμα Δασών της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι σήμερα στην Κύπρο έχουν καταγραφεί 1908 διαφορετικά είδη, υποείδη, ποικιλίες, μορφές και υβρίδια φυτών. Το σκηνικό κατά μήκος της μεγαλύτερης και ψηλότερης οροσειράς του νησιού, του Τροόδους, οι κορυφές της οποίας αγγίζουν τα 1951 μέτρα,  εναλλάσσεται συνεχώς και μπορεί να προσφέρει ξεχωριστές οπτικές  εμπειρίες. Καλύπτοντας τα 2/3 της έκτασης ολόκληρου του νησιού, η οροσειρά του Τρoόδους φιλοξενεί μεγάλες δασικές εκτάσεις και πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Διάσπαρτες σε όλη την περιοχή του Τροόδους βρίσκονται πολλές εκκλησίες και μοναστήρια, τα οποία αποτελούν εξαίρετα μνημεία βυζαντινής τέχνης. Δέκα εκκλησίες του Τροόδους έχουν ενταχθεί στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, κυρίως για τις τοιχογραφίες που καλύπτουν το εσωτερικό τους και οι οποίες αποτελούν εξαίρετα δείγματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής μνημειακής ζωγραφικής.

Περιπατικές και ποδηλατικές εξορμήσεις στη φύση είναι δυνατές καθόλη τη διάρκεια του χρόνου ενώ αρκετά διαδεδομένα στο νησί άρχισαν να γίνονται τα τελευταία χρόνια και τα πιο «extreme sports», όπως η ορειβασία, ο αιωροπτερισμός και τα καγιάκ. Περιττό να αναφερθεί ότι η Κύπρος αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπόρ, όπως το «wind surfing», το «kite surfing», το  «wakeboarding», η ιστιοπλοΐα και οι καταδύσεις.

Αγροτουρισμός

Τα πανέμορφα, γραφικά και παραδοσιακά χωριουδάκια που βρίσκονται διάσπαρτα στο νησί έχουν συντελέσει ώστε τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο να έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, τόσο από το κράτος όσο και από ενδιαφερόμενους ιδιώτες,  στο συνεχώς αναπτυσσόμενο αγροτουρισμό.

Εκ μέρους της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού, η κ. Εύη Παναγιώτου μας πληροφορεί ότι διαθέσιμα στο νησί υπάρχουν περισσότερα από 100 αγροτουριστικά καταλύματα σε 46 διαφορετικά χωριά. Κάποια από τα καταλύματα βρίσκονται κοντά στην ακτή και άλλα κατά μήκος της οροσειράς του Τροόδους.

«Όλα τα διαθέσιμα καταλύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια πολύ καλή βάση για εξερεύνηση του νησιού. Πρόκειται για προσεκτικά αναπαλαιωμένα κτίρια, τα οποία συνδυάζουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα με τις μοντέρνες ανέσεις. Είναι ιδανικά για βοτανιστές, παρατηρητές πουλιών, ορειβάτες, ποδηλάτες και γενικότερα λάτρεις της φύσης.»

Μια αγροτουριστική εμπειρία, καταλήγει η κ. Παναγιώτου,  δίνει την ευκαιρία για συμμετοχή σε παραδοσιακές δραστηριότητες, για φαγητό σε αυθεντικές κυπριακές ταβέρνες και για απόλαυση της γνήσια κυπριακής φιλοξενίας.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

25.10.2012 - 26.10.2012