Basın Bulteni – İklim değişikliğine uyum sağlamak için önlemler alınması gerekiyor
11.09.2012, 13:47 (CET)
AB Tarım Bakanları, iklim değişikliğine uyum sağlamak için, yeni Ortak Tarım Politikası aracılığıyla önlemlerin teşvik edilmesi gerekliliğine olan güçlü kararlılıklarını onayladılar. Olumsuz iklim koşullarına bağlı olarak su azlığı ve arazilerin terkedilmesi de, 11 Şubat 2012 tarihinde Lefkoşa’da yapılan Gayrıresmi Tarım Konseyi toplantısındaki tartışmaların merkezinde idi.

9-11 Eylül 2012 tarihlerinde Kıbrıs’ta yer alan Gayrıresmi Tarım Konseyi’nin toplantısı bugün sona erdi. Tartışmanın ana konusu, gıda ve kamu mallarının sürdürülebilir üretimi için Avrupa’nın potansiyelini koruma çabası idi.

Kıbrıs Tarım Bakanı, Sayın Sofoklis Aletraris, Gayrıresmi Konsey’in toplantısını izleyen Basın Konferansı sırasında şöyle konuştu: “Bugünkü toplantıda, Üye Devletlerin, iklim değişikliğine uyum sağlamak için somut önlemler alınmasının gerekliliğine olan güçlü kararlılığı onaylanmıştır.

İklim değişikliğinin sonuçları

AB Tarım Bakanları, Kıbrıs’ta bulundukları sırada, iklim değişikliğinin sonuçlarını deneyimleme ve arazilerin terkedilmesi, çevresel bozulma ve azar azar çölleşmeyi önlemek için yapılan önemli bir çabayı tanıma fırsatını da elde ettiler. Doğaldır ki, çevresel bozulmanın benzer sorunları, Avrupa Birliği’nin her yanında vardır.”

Tartışma, Kıbrıs Dönem Başkanlığı tarafından hazırlanmış olan bir çalışma belgesi üzerine temellendirildi. Bakanlar, tartışma sırasında, çiftçilerin iklim değişikliğine uyum sağlamalarına yardımcı olmak için, su yönetimi ve toprağın korunmasının iyileştirilmesine yönelik olası önlemler hakkındaki fikirlerini ilettiler.

AB Tarım Bakanları, dün, iklim değişikliği yüzünden arazilerin terkedildiğine ilişkin işaretler gösteren Leymosun’daki bölgeleri ziyaret etme fırsatına sahip oldular. Bakanlar, ayrıca Kıbrıs’ta önemli su yönetimi projesi olan Kurris su rezervuarını da ziyaret ettiler.

Presidency Spokesperson in Cyprus
Costas Yennaris