Basın bülteni – Avrupa Deniz ve Balıkçılık Fonu hakkında anlaşma beklentileri
19.10.2012, 11:28 (CET)
Ortak Balıkçılık Politikası  (OBP) reform paketi hakkında Tarım ve Balıkçılık Konseyi’nin müzakereleri kesin halini alma yönünde ilerliyor. Kıbrıs Dönem Bakanlığı’nın yoğun çalışmalarının yardımıyla, Konsey’in, 2014-2020 Avrupa Deniz ve Balıkçılık Fonu (ADBF) ile ilgili öneriler paketinin üçüncü bölümü hakkında anlaşmaya varması bekleniyor.

22 ve 23 Ekim 2012 Pazartesi ve Salı günleri yapılacak olan Konsey’in başlıca tartışma konusunu ADBF teşkil edecek. Hedef, ön anlaşmanın (genel bir görüş birliğinin) sağlanması olacak.

Konsey2e başkanlık edecek olan Kıbrıs Tarım, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Sayın Sofoklis Aletraris yaptığı açıklamada “Yeni Fon OBP reformunun ve ‘Avrupa 2020’ stratejisinin iddialı hedeflerinin başarılmasında yardımcı olacaktır. 2014 yılında geçerli olduğunda, yeni fonun derhal uygulanmasını kolaylaştırmak için kararların mümkün olduğunca çabuk bir biçimde alınması gerekiyor. Yeni fonun temel kısmı hakkında Konsey’in anlaşmaya varmasının sağlanması OBP paketinin tümü hakkında Konsey’in Avrupa Parlamentosu’yla tartışmaya hazır olacağı anlamına gelecektir” dedi.

AB Balıkçılık Bakanları ADBF hakkında Komisyon’un yasa önerisi için Başkanlığın uzlaştırıcı önerisini görüşecekler. Görüşme, filonun yeniden yapılandırılması ve Ortak Pazar Organizasyonu ile ilgili önlemler gibi bazı önemli meseleler üzerine odaklanacak.

Balıkçılık olanaklarında da anlaşma umutları

Ayrıca Konsey sırasında, Bakanlar Baltık Denizi’ndeki bazı balık rezervleriyle ilgili olarak 2013 balıkçılık olanakları hakkında önemli bir diğer öneriye ilişkin siyasi anlaşmanın sağlanması için de uğraşacaklar. Bu arada, AB ve Norveç arasındaki ikili anlaşma çerçevesindeki yıllık görüşmeler hakkında ve Uluslararası Atlantik Tonunun Korunması Komitesi’nin önümüzdeki yıllık toplantısı hakkında görüş alış verişinde bulunacaklar.

OBP Acil Destekler Tüzüğü masada

Ortak Balıkçılık Politikası (OBP) reformu hakkındaki müzakerelerle ilgili olarak, Acil Destek Tüzüğü’ne ilişkin öneri için iki tur görüşmenin yapılması bekleniyor. Bu görüşmelerde içte görüş birliğine varılmasına önem veriliyor ve bunun için Avrupa Komisyonu 2019 yılına kadar üye devletlerin bölgesel ve ulusal düzeyde doğrudan ödemeler konusunda ve tarıma entegrasyonları açısından genç çiftçilerin desteklenmesi planında benzer bir seviyeye ulaşmayı başarmalarını öneriyor.

Bunlara ek olarak, tarım ürünleri pazarlarının organizasyonu hakkındaki tüzük önerisine ilişkin bir görüşme masasının daha olması öngörülüyor. Bu görüşmelerin sonuçları temelinde, Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın sonundan önce Ortak Tarım Politikası reformu hakkında Tarım ve Balıkçılık Konseyi’nin genel bir görüş birliğine varması bekleniyor.

Marianna Karageorgis

Coreper I