Basın bülteni - CAP Reformu üzerinde bir anlaşma yılsonuna kadar mümkün olabilecek.
22.10.2012, 21:08 (CET)
CAP Reformu üzerinde yılsonuna kadar kısmi bir genel yaklaşıma varılmasına odaklanılması çerçevesinde Tarım ve Balıkçılık Konseyi bugün reform önerilerini görüşmeye devam etti.

AB Tarım Bakanları bugün, AGRI-FISH Konseyi’nin ilk gününde, doğrudan ödemelerle ilgili Düzenleme önerisine bağlı olarak  iki yuvarlak masa görüşmesi yaptı. İlk turda, Avrupa Komisyonu’nun Üye Ülkelerin 2019’a kadar bölgesel düzeyde hiç olmazsa eşit doğrudan ödemeler yapılması önerisi olan doğrudan ödemeler üzerindeki iç yaklaşımlar ele alındı.

Kıbrıs Tarım, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Sayın Sofoclis Aletraris, tamamlanan görüşmeden sonra, “Doğrudan bir ödeme sistemi tamamen eski ödemeler esasında sürüp gidemez. Çünkü bu reform gerektiren mutlak bir modeldir” dedi.

Kıbrıslı Bakana göre, ödemelerin düzenli ve metotlu bir şekilde aşamalı olarak uygulanmasını Üye Devletlerin çoğu kabul etti.

Genç çiftçilerin desteklenmesi

Görüşmelerin ikinci turunda ilk etapta daha genç çiftçilerin desteklenmesi planı değerlendirildi. Üye devletlerin çoğunluğu, yakın gelecekte AB içerisinde küçük çiftçilerin sayısının artacağı için genç çiftçilerin desteklenmesinde esneklik gerektiğini vurguladılar. Buna ek olarak Üye Devletlerin birçoğu, ikinci etabın gönüllü karakterine paralel olarak ve birinci etabın şartlarında bir gönüllü rejimi oluşturulmasında görüş birliği içerisinde bulunuyorlar.

Bugünkü toplantı sırasında, önerilen piyasa organizasyonu düzenlemesi üzerinde tarımsal ürünler de görüşüldü. Bakanları, Üretici Kuruluşlarının ve Üretici Organizasyonların zorunlu tanınmasını da ele aldılar. Kıbrıslı Bakan, “Heyetlerin birçoğunun üreticilerin gıda zincirinde daha önemli rolleri olması gerektiğini önerdiklerini söylemekten memnuniyet duymaktayım” dedi. Rekabet edilebilirlik kurallarıyla ilgili olarak da, piyasada egemen görüşlerin varlığı olasılığıyla ilgili çeşitli görüşler ortaya koydular.

AGRI-FISH Konseyi başkanı son olarak “Bugünkü toplantı çok önemliydi. Çünkü görüşmelerimizin sonuçlarına göre AGRI-FISH Konseyi’nin yılsonuna kadar Ortak Tarımsal Politika’nın reformu üzerinde kısmı bir genel anlaşmaya varması bekleniyor” şeklinde konuştu.

Marianna Karageorgis

Coreper I

Email: mkarageorgis@pio.moi.gov.cy

Email: cphotiou@moa.gov.cy