Basın Bulteni – Kıbrıs Başkanlığı balıkçılıkta esas hedefine ulaşıyor
24.10.2012, 08:44 (CET)
AB Balıkçılık Bakanları bu sabahın erken saatlerinde Ortak Balıkçılık Politikası’yla (CFP) ilgili başka bir kesin adım attı ve Avrupa Denizcilik ve Balıkçılık Fonu (EMFF)için Yasal öneri olan kısmı genel yaklaşıma ulaştı.

Tarım ve Balıkçılık Konseyi’nin ilk gününde, 2013’te Baltık Denizi’nde balıkçılık olanaklarıyla ilgili anlaşma dikkate alındığında Konsey’in balıkçılık sektöründeki sonuçları çok olumlu olarak değerlendiriliyor.

Başkanlığın uzlaşma metninin, Avrupa Denizcilik ve Balıkçılık Fonu’yla ilgili Komisyon’un önerisi için mali perspektif üzerinde yapılan tartışmaların sonucuna öncelik olan yasal faaliyet yönünde kısmı bir anlaşma olan,  kısmi genel yaklaşımın elde edilmesinde önemli katkı sağladığı düşünülüyor.

EMFF önerisinin büyük bölümü üzerinde varılan kapatılmamış konular üzerindeki anlaşmayla ilgili yoğun ancak verimli tartışmalardan sonra EMFF önerisinin büyük bir bölümü üzerinde anlaşmaya varıldı.

Tartışmalar, diğer konular yanında, piyasa ve filo tedbirlerini işlenen ve depolanan destekler gibi yeniden yapılanmasıyla ilgili tedbirler konusunda  kapatılmamış ana konular üzerinde yoğunlaştı.

Balıkçılık Fonu üzerindeki anlaşma, başarılı, reform yapılmış yeni Ortak Balıkçılık Politikası (CFP) için gerekli bütün tedbirleri ve faaliyetleri içeriyor.

Toplantıya başkanlık eden Kıbrıs Tarım, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Sayın Sofoclis Aletraris, “Toplantıda CFP’de reform yapılması, yenilik, kıyı gelişimi, büyümeyi artırmak için teşvikler, istihdam olanakları yaratılması görüşüldü” dedi.

Aletraris’e göre bugün Konsey anlaşması, CFP’yi, Üye Devletlerin, kıyı ve balıkçılık alanlarının ihtiyaçlarına göre uygulanması gereken geniş bir tedbirler yelpazesinin uygulanmasına olanak sağlıyor.

Sayın Aletraris, “EMFF’nin büyük bölümü üzerinde bir anlaşma sağlamak Kıbrıs Başkanlığı’nın önceliğiydi. Bunu elde etmek için olabilecek her şeyi yaptık. Bütün var olan ve yeni çalışmalar, CFP’nin reformu ve Avrupa 2020’nin gerçekleşmesi reformunda,  bu iddialı hedeflere ulaşmaya yardımcı olacak” şeklinde konuştu.

Konsey’in sonuçlarının olumlu değerlendirmesi

Konsey’in iki günlük toplantının sonuçlarını değerlendiren  Bakan,  bu anlaşmanın başarısının, çok çalışma ve  bütün ilgili tarafların taahhüdüyle mümkün olmasından dolayı teşekkür ederiz. Bu Üye Devletlerin, Komisyonun ve Başkanlığın etkili biçimde işbirliğine iyi bir örnek olduğunu belirtti.

Aletraris, Konsey’in 2013’te Baltık Denizi’nde balık avlama olanaklarıyla ilgili konseyin ilk toplantısında varılan anlaşmayla ilgili olarak da konuştu.

Bakan,  bu anlaşmanın öneminden söz etti ve ilk kez bu özellikli anlaşmanın Üye Ülkeler arasında büyük bir uzlaşıyla, zor  ve zaman alıcı tartışmalar yapılmadan sağlandığını söyledi.

Sofoclis Aletraris, “Bu anlaşma, çok başarılı ve sorumlu bölgesel bir işbirliğine özel bir örnektir” dedi.

Marianna Karageorgis

Coreper I

Email: mkarageorgis@pio.moi.gov.cy

Email: cphotiou@moa.gov.cy