Basın Bulteni - Su darlığı ve toprak terki Gayri Resmi Tarım Konseyi odağında
07.09.2012, 10:00 (CET)
Olumsuz iklim koşullarına bağlı su kıtlığı ve arazi terki, 9-11 Eylül tarihleri arasında Kıbrıs'ta yapılacak Gayri Resmi Tarım Konseyi tarafından ele alınan başlıca konular olacak. Ortak Tarım Politikası reformunun sürmekte olduğu bir dönemde, üye devletlerin dikkati, gıda, yenilenebilir enerji ve kamusal mallarının üretiminde Avrupa’nın potansiyelini korumak üzerinde yoğunlaşacak.

Gayri Tarım Konseyi toplantısı 9-11 Eylül 2012 tarihleri arasında Lefkoşa 'Filoxenia' Konferans Merkezi'nde gerçekleşecek. Görüşmenin ana konusunu gıda, yenilenebilir enerji ve kamusal malların üretiminde Avrupa’nın potansiyelini koruma çabaları oluşturacak. Ortak Tarım Politikası reformuna yönelik mevcut süreç göz önüne alındığında, bakanlar, dikkatlerini, olumsuz iklim koşullarına bağlı su kıtlığı ve arazi terki üzerinde yoğunlaştıracaklar

İklim ve tersi etkilere karşı özellikle kırılgan olan tarım, küresel iklim değişikliği çalışmalarında önemli bir sektördür. Doğal kaynakların korunması, bunların verimli ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağlama yollarının bulması, bir bütün olarak, yeşil teknolojileri yenilenebilir şekilde üretmek, biyolojik çeşitliliğin kaybını durdurmak, toprak erozyonunu önlemek, suyu verimli bir şekilde kullanmak ve çevresel bozulmadan kaçınmak AB Tarım Bakanları arasındaki görüşmelerde, odak noktası olacak.

Görüşmeler Kıbrıs AB Başkanlığı tarafından hazırlanan çalışma belgesi temelinde yer alacak. 11Eylül’de Lefkoşa’da yer alacak tartışmalar sırasında toplantıya katılan bakanlardan Çiftçilerin iklim değişikliğine adapte olmalarına yardımcı olmak amacıyla, su kullanımını iyileştirilmesine ve toprağın korunmasına yönelik muhtemel önlemelere ilişkin görüşlerini sunmaları istenecek. Bakanlar,10 Eylül’de Limasol’da iklim değişikliği nedeniyle terk edilmiş toprak izleri görülen bölgeleri ziyaret etme fırsatı bulacaklar. Bakanlar ayrıca önemli bir su yönetimi projesi olan Kourris barajını da ziyaret edecekler.

Presidency Spokesperson in Cyprus
Costas Yennaris

Email: cyennaris@cy2012eu.gov.cy

Email: cphotiou@moa.gov.cy