Basın Bülteni - Araştırma, İnovasyon ve Girişimcilik alanlarında Avrupa-Akdeniz İşbirliği tartışmaların merkezinde
17.07.2012, 12:22 (CET)
Ekonomik büyüme araçları olarak girişimcilik ve girişimci kültür, araştırma ve yenilik alanlarında Avrupa-Akdeniz işbirliği ve araştırma programlarının finansman modellerinin basitleştirilmesi ihtiyacı, 19 ve 20 Temmuz tarihlerinde Lefkoşa'da gerçekleştirilecek olan Gayrı Resmi Rekabet Komisyonu oturumlarında masaya yatırılacak.

19 Temmuz 2012 Perşembe günü, Kıbrıs Ticaret, Endüstri ve Turizm Bakanı, Neoklis Sylikiotis Gayrı Resmi Rekabet Komisyonu'na (Endüstri) başkanlık edecek. Konsey toplantılarına  A.B. Rekabet Bakanları ve Avrupa Sanayi ve Girişimcilik Komisyonu Başkan Yardımcısı Sayın Antonio Tajani katılacaklar.

Girişimcilik ve büyüme için gerekli olan girişimcilik kültürü

Toplantıda, bakanlar, ekonomik büyümenin bir aracı olarak girişimciliği masaya yatıracaklar. Bu bağlamda Küçük ve Orta Ölçekli Şirketlere özel atıfta bulunulacaktır.

Toplantının sabah ayağının baş konuşmacıları şunlardır: Kıbrıs Ticaret, Endüstri ve Turizm Bakanı, Neoklis Sylikiotis, A.B. Rekabet Bakanları ve Avrupa Sanayi ve Girişimcilik Komisyonu Başkan Yardımcısı Sayın Antonio Tajani,  Dr. Constantinos Markides ve London. Bu konuşmaların ardından, Davos toplantıları modeline bağlı kalınarak, bakanların ve Dönem Başkanlığı tarafından davet edilmiş olan önemli profesörlerin katılımıyla bir tartışma platformu oluşturulacak. Bu platformun dört ana maddesi şunlardır:

• Genç işsizlik sorununa çözüm olarak girişimcilik eğitimi
  • Girişimcilik yeteneği bağlamında kullanılmayan havuzların etkinleştirilmesi – kadın girişimciliğinin desteklenmesi örneği
  • Girişmciliğin itici gücü yenilik
  • Mevcut girişimcilerin işletmelerini zamanında yeniden yapılandırması ve dürüst, başarısız girişimcilere ikinci bir şans verilmesi

Öğleden sonraki tartışmalar sırasında, bakanlar yukarıdaki maddeleri detaylı olarak masaya yatıracaklar. Toplantı sonuç maddelerinin açıklanmasıyla sonuçlandırılacak.

Araştırma ve Yenilik

20 Temmuz Cuma günü, Gayrı Resmi Rekabet Komisyonu (Araştırma), Kıbrıs Sağlık Bakanı, Dr. Stavros Malas başkanlığında toplantılarına başlayacak. Sn. Malas Kıbrıs Dönem Başkanlığı'nın araştırma portföyünden sorumlu. Toplantıya A.B. ve Avrupa Serbest Ticaret Alanı ülkeleri bakanları ve Araştırma, İnovasyon ve Bilim Komiseri Sn. Maire Geoghegan-Quinn katılacaklar.

Toplantının sabah ayağında, Bakanlar araştırma ve yenilik (inovasyon) alanlarında Avrupa – Akdeniz işbirliğinin geliştirilmesi konusunu masaya yatıracaklar. Bu bağlamda ana hedef ortak mülkiyet, karşılıklı çıkar ve ortak yarar esaslarına göre, yenilenmiş bir ortaklık yolunda sürekli çalışmaktır.  Bakan Malas bu başlığın sunumunu gerçekleştirecek. Bu sunumun ardından, Komisyoner Quinn ve İtalyan Bakan Dr. Profumo konuşma gerçekleştirecekler. Tartışma platfromunun zenginleştirilmesi için, Kıbrıs Dönem Başkanlığı, bakanlara dağıtılan bir tartışma taslağı oluşturmuş ve toplantı için üç ana konuşmacıya davetiye göndermiştir: Prof E. Brezin, Fransız Bilimler Akademisi Eski Başkanı, Prof I. Serageldin, İskenderiye Kütüphanesi Müdürü, Prof I. Chet, Akdeniz Birliği Genel Sekreter Yardımcısı.

Öğle yemeği esnasında Kıbrıs Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) bursiyerleri projelerini sunacaklar ve bilim adamları ve akademisyenler ile aşağıdan yukarıya faaliyetlerinin ve yüksek kaliteli araştırma fikirlerinin teşvik edilmesinde ERC'in rolünü tartışacaklar. Toplantının öğleden sonraki bölümünde, Kıbrıs Başkanlığının tartışma taslağı doğrultusunda, bakanlar finansman modellerinin sadeleştirilmesi meselesini masaya yatıracaklar. Genel amaç, süreci kolaylaştırmak ve idari yüklerin azaltılması sağlayan koşulların yaratılmasının yolunun açılması ve aynı zamanda güven ve kontrol arasındaki dengeyi korumaktır.

Presidency Spokesperson in Cyprus
Costas Yennaris