Basın Açıklaması – spor, sağlık ve şikede dönüm noktası görüşmeler
19.09.2012, 11:48 (CET)
Kıbrıs 19 Eylül’de şike, doping, aktif yaşlanma, Avrupa Sosyal Diyalogu ve sporda iyi yönetme prensiplerinin gelişmesi gibi önemli konularda Avrupa Sporu’nun merkezinde olacak. Bu konular, Kıbrıs’ın AB Konseyi Başkanlığı çerçevesinde Lefkoşa’da, Filoxenia Konferans Merkezi’nde düzenlenecek olan AB Spor Forumu ve Gayrı Resmi AB Spor Bakanları toplantısında görüşülecek.

Her iki toplantının programında, Avrupa sporuyla ilgili şike ve doping gibi konular bulunuyor. Kıbrıs Başkanlığı bundan başka, “Spor ve Sağlık’, ayrıca sporun ekonomik boyutu gibi sporda Avrupa boyutunun altını çizecek.

Avrupa Birliği ve birlik üyesi ülkeler arasında bir bildirge yayınlaması için Kıbrıs Başkanlığı tarafından yapılan çalışmalardan ve şikeden özel olarak bahsedilecek. Deklarasyon Avrupa spor gündeminde kalacak, bütün spor yapısının güvenilirliğini ve doğruluğunu tehdit eden şikenin zararlarına karşı mücadelede girişimler ve kararlara olanak sağlayacak.

AB Spor Forumu ve Gayrı Resmi AB Spor Bakanları toplantısının çalışmalarını AB Eğitim, Kültür, Çok Dillilik ve Gençlik Komiseri Sayın Andrulla Vasiliu da onurlandıracak. Kıbrıs Eğitim ve Kültür Bakanlığı,  Kıbrıs Spor Teşkilatı aracılığıyla her iki etkinliğin düzenlenmesinden sorumlu oluyor.

Avrupa Spor Forumu

Her yıl düzenlenen Avrupa Spor Forumu’na, Avrupa Kurumlarından ve Spor Hareketinden, aralarında önde gelen uluslararası ve Avrupa Olimpiyat Komitelerinden, ayrıca Avrupa federasyonlarından yöneticilerin de bulunduğu 300’den fazla kişi katılacak. 2007’de her yıl düzenlenmek üzere oluşturulan Forum, AB içerisinde spor konuları üzerinde AB düzeyinde spor için daha etkili yapılar sağlamak amacıyla görüş alışverişinde bulunan en büyük platform oluyor. Forum bugün öğleden sonra başlayacak ve 20 Eylül Perşembe günü tamamlanacak.

Görüşülecek ana konular Avrupa sosyal diyalogu ve sporda iyi yönetim prensiplerinin gelişmesi olacak. Spor ve fiziksel faaliyetlerin kamu sağlığını geliştirmeye katkısı, Avrupa ekonomisinin gelişmesinde etkisi ve ‘şike’ konusu, spordan sorumlu AB Bakanları ve spor kuruluşları temsilcilerinin Perşembe günkü ortak oturumunda öncelikle görüşülecek konular arasında bulunuyor. Bu ortak toplantıda Kıbrıs Başkanlığı, şike sorunuyla mücadele üzerinde bir deklarasyonun kabul edilmesinin sağlanmasını istiyor.

Gayrı Resmi Spor Bakanları Toplantısı

Gayrı Resmi Spor Bakanları Toplantısı, 20 Eylül öğleden sonra Spor Forumu’ndaki katılımcılar ve bakanlarının ortak oturumuyla başlayacak. Toplantı, 21 Eylül Cuma günü sona erecek. AB Spor Bakanlarının resmi gündeminde aktif yaşlanma, daha aktif ve daha sağlıklı vatandaşlar yaratılmasında sporun rolü konuları da bulunuyor.

Görüşmede, Kıbrıs Başkanlığı tarafından konuyla ilgili olarak hazırlanan bir belge esas alınacak. Konu üzerinde küresel boyutun ve deneyimin yayılması için Kuzey Amerika’da aktif yaşlanmayla ilgili gelişimde fiziksel faaliyet konusunda davet edilen bir uzman açıklamalarda bulunacak.

Presidency Spokesperson in Cyprus
Costas Yennaris