Basın Açıklaması – Yaşamın her aşamasında sağlığı teşvik etme
07.12.2012, 15:18 (CET)
AB Sağlık Bakanları bugün, 7 Aralık’ta, organ bağışı, organ nakli ve yaşam boyu sağlıklı yaşlanmayla ilgili Kararları onayladı. Bu arada Kıbrıs Sağlık Bakanı Dr. Andrula Agrotu başkanlığında Brüksel’de toplanan İstihdam, Sosyal Politika, Sağlık ve Tüketici İşleri (EPSCO) Konseyi’nin ikinci gününde bakanlar, var olan Komisyon uygulama güçlerinin, ‘kahvaltı yönetmeliği’ olarak bilinen gıda maddelerinin beş dikey sıralamasıyla ilgili genel bir yaklaşım üzerinde karara vardı. Bakanlar ayrıca tıbbi aletler, ana rahmi dışında tıbbi tanı aletleri, ayrıca 2014-2020 3. Sağlık Programı’nın oluşturulması için Tüzük Önerisiyle ilgili olarak yapılan ilerleme konusundaki Sağlık Yönetmeliklerinin gözden geçirilmesi önerilerini güncelleştirdiler.

EPSCO Konseyi, Kıbrıs Başkanlığı’nın önceliklerinden olan organ bağışı ve nakli konusundaki kararları da kabul etti.

Organ nakli sistemlerinin etkinliği ve ulaşılabilirliğini teşvik etme

Kararlar, sadece Üye Ülkeler arasında değil ayrıca Avrupa Komisyonu’yla da, organ kullanılabilirliği, yeterliliği ve nakil sistemlerine ulaşılabilirliğinde, ayrıca kalitelerinin ve güvenliğinin geliştirilmesinde işbirliğinin güçlendirilmesi çağrısı yapıyor.

Bakanlar ayrıca, Eylül 2012’de Kıbrıs Başkanlığı tarafından Lefkoşa’da (Nicosia) düzenlenen Üst Düzey Konferansın sonuçlarından meydana gelen yaşam boyunca sağlıklı yaşlanmayla ilgili Konsey Kararlarını da onayladı. Kararlar, hastalıkları önleme, yaşamın bütün aşamalarında sağlığı koruma ve teşvik etmede uyumlu hareket etme çağrısında bulunuyor.

Aynı zamanda Bakanlara Kıbrıs Başkanlığı tarafından sağlığa ciddi sınır ötesi tehditlerine ilişkin bir Karar için Önerilerin görüşülmesi üzerindeki ilerleme konusunda bilgi verildi. Sağlık Bakanları daha ileriye gidilmesi ve var olan çelişkilere köprü olma yollarını saptadı.

Tıbbi aletler

Bakanlar ayrıca Kıbrıs Başkanlığından ve Avrupa Komisyonu’ndan tıbbi aletler ve ana rahmi dışında tıbbi tanı aletleriyle ilgili Yönetmeliklerde değişiklikler için Önerilerin düzeltilmesi konusunda bilgilendirildiler.

Sağlık Bakanları öğleyin çalışma yemeğinde de, göğüs implantasyonu PIP krizinden sonra tıbbi aletler üzerinde ortak karma hareket planı uygulanmasıyla ilgili ilerlemeleri görüşme fırsatı buldular.

Tıbbi ürünleri insan kullanımı ve diğer konularda fiyatlandırma üzerinde brifing

Kıbrıs Başkanlığı ayrıca Konsey’e, fiyatlandırmayı düzenleyen tedbirlerin şeffaflığına yönelik Yönetmelikte düzenleme için öneriyle ilgili elde edilen ilerleme, tedavi edici ürünleri insanların kullanmasını telafi etme, kamu sağlığı sigorta sistemleri kapsamına dahiliyet, bebekler ve çocuklar için düşünülen gıda yasa önerisi, ayrıca özel tıbbi amaçlar için gıda konularında bilgi verdi.

Sağlık Bakanları ayrıca 3. Sağlık Programını oluşturan bir Tüzükle ilgili Öneri, olağanüstü olarak tanımlanan konular, ayrıca Tütün Kontrol (C0P5 FCTC) üzerinde Çerçeve Anlaşmasının Taraflarının Konferansı’nın 5. Oturumunun sonuçlarıyla ilgili de bilgi aldılar.

Komisyon bakanlara, Ekim 2013’e kadar sınır ötesi sağlık hizmetlerinde hasta haklarının kullanımı üzerinde Yönetmeliğin Aktarımı’yla ilgili Üye Ülkelere yardımcı olmayı üstlenen çalışmaları anlattı.

Son olarak Başkanlık bakanlara, Başkanlık sırasında düzenlenen  önemli konferansların kararlarıyla ilgili bilgi verirken bir sonraki başkanlığı üstlenecek olan İrlanda Başkanlığı, 2013’ün ilk yarısı için çalışma programı üzerinde kısa açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Dr. Andrula Agrotu, toplantıdan sonra düzenlediği basın toplantısında, “sağlık ve tüketici haklarının korunmasıyla ilgili çok önemli konularda” elde edilen ilerlemeden duyduğu büyük memnuniyeti ifade etti.

Agrotu, sağlık bakanlarına ve Komisyon’a Kıbrıs’ın AB Başkanlığı süresince işbirliklerinden dolayı minnettarlık duyduğunu söyledi; Komiser ve gelecekte başkanlığı üstlenecek olan İrlanda Başkanlığına iyi şanslar diledi.

Avrupa Sağlık ve Tüketici Politikası Komiseri Sayın Tonio Borg da, çok önemli bir dizi konuda elde edilen ilerlemeden duyduğu memnuniyeti belirtti.

Borg, Kıbrıs Başkanlığı’nı altı ay boyunca yaptığı yoğun çalışmalardan dolayı kutladı.

Marianna Karageorgis

Coreper I

Email: mkarageorgis@pio.moi.gov.cy
Demetris Constantinou