Basın Bülteni – AB Dışişleri Bakanları Orta Doğu Barış Süreci hakkında tartıştılar
10.12.2012, 20:32 (CET)
Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Dr. Erato Kozaku – Markulli Kıbrıs Dönem Bakanlığı’nın son Dışişleri Konseyi’nin (DK) bugün, 10 Aralık’ta gerçekleştirilen son toplantısına katıldı. Toplantıya AB Dış Politika ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi (YT) Barones Catherine Ashton başkanlık etti.

DK’nin gündeminde olan ve ele alınan konular arasında Orta Doğu Barış Süreci, Suriye, Mısır ve Libya’daki ve ayrıca Batı Balkanlar’daki gelişmeler, Rusya-AB ilişkileri ile AB-ABD ilişkileri yer alıyordu.

Dışişleri Bakanı DK’nin toplantısından önce yaptığı açıklamada “Bugünkü toplantımızın ana konusunun, özellikle BM Genel Kurulu’nun oylamasından ve İsrail’in Doğu Kudüs de dâhil olmak üzere Batı Yakası’nda yeni yerleşim yerlerinin inşası yönünde ilerleme kararından sonra genel olarak Orta Doğu’da var olan durum olacağını düşünüyorum” dedi.

İsrailli yerleşimcilerle ilgili olarak, Dr. Markulli “AB’nin tezinin çok nettir. Bu yerleşimler yasadışıdır ve uluslararası hukuku ihlal etmektedir” dedi.

Dr. Markulli bundan sonrasında en önemli adımın “Filistinlilerin kendi devletlerine sahip olmalarına izin verecek ve aynı zamanda İsrail’in güvenliğini de güvence altına alacak toplu ve kalıcı bir çözüm için” müzakerelerin başlaması olacağına işaret etti.

Bakanlar İsrail-Filistin çatışması hakkında yaşayabilir bir çözümün sağlanması için tarafları önkoşullar olmaksızın doğrudan ve özlü müzakerelere çağırarak, Orta Doğu Barış Süreci konusuna yönelik olarak Sonuçlar’da hemfikir oldular. Bakanlar “AB’nin büyük hayal kırıklığı içerisinde olduğunu ve Doğu Kudüs dâhil olmak üzere Batı Yakası’nda yeni yerleşim yerlerinin inşası yönündeki İsrail planlarına yoğun bir biçimde karşı olduğunu” vurguladılar. Aynı zamanda DK, güven eksikliğini arttıracak ve müzakereler aracılığıyla bir çözüme ulaşılmasından uzaklaştıracak faaliyetlerde bulunmaması ve BM üyesi olmayan-gözlemci devlet statüsünü yapıcı bir şekilde değerlendirmesi yönünde Filistin liderliğine çağrıda bulundu.

Suriye muhalefet lideriyle görüşmeler

AB Dışişleri Bakanlarının ayrıca Suriye’deki muhalefetin Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmed Moaz al-Khatib ile gayrı resmi bir görüşme çerçevesinde görüş alış verişinde bulunma fırsatları oldu. Sayın Dışişleri Bakanı “Bu Koalisyon hakkında daha iyi bilgilenebilmek için sorularımızı soracağız ve dinleyeceğiz. Suriye’de var olan bütün grupları ve çeşitli toplulukları içeren bu Koalisyon’un Suriye halkını gerçekten ne kadar temsil ettiğini görmek bazı diğer üye devletler açısından önemli olmaya devam ediyor” dedi.

Resmi görüşmelerde, DK Suriye’de giderek kötüleşen durumdan AB’nin duyduğu endişe belirtilerek, Suriye hakkındaki Sonuçlar’ı benimsedi ve “krize siyasal bir çözüm bulunması için Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin Ortak özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi’nin ortaya koyduğu çabalara tam desteğini” tekrarladı. Dışişleri Bakanı AB’nin ABD, Rusya ve Çin ile kendisinin şart olarak nitelediği işbirliğinin devam etmesi çağrısında bulundu ve “BM Güvenlik Konseyi çerçevesindeki faaliyetlerin hedefi bağlayıcı bir oylama biçiminde, hem siyasal çözüm hem de ateşkesten sonra güçlü bir barış gücü misyonu olmalıdır” dedi. Ayrıca Bakan Kıbrıs’ın tüm bölge açısından ortaya çıkan öngörülemeyecek güvenlik sorunları ve olası ciddi sorunlardan dolayı özellikle endişe duyduğunu vurguladı.

Mısır, Libya ve Batı Balkanlar’daki gelişmeler hakkında bilgilendirme

Dışişleri Bakanları ayrıca Mısır’da kısa bir süre önce yaşanan gelişmeler hakkında görüştüler. YT sınırların idaresine ilişkin olası bir işbirliğinin genişletilmesi hedefiyle Libya’ya gönderilen misyon hakkında Bakanları bilgilendirdi.

DK’de Batı Balkanlar hakkında da tartışıldı ve somut olarak 11 Aralık’ta Genel İşler Konseyi tarafından benimsenen genişleme paketinin dış politika boyutu ele alındı.

Çalışma yemeği sırasında, Dışişleri Bakanları AB-Rusya ilişkileri ve 21 Aralık’ta gerçekleştirilecek olan AB-Rusya Zirvesi öncesinde bu ülkenin iç ve uluslararası hakkında değerlendirmelerde bulundular. Dışişleri Bakanı “Rusya karşısında ortak bir tezin biçimlendirilmesinde, bugünkü Rusya’nın ne olduğuna ilişkin çağdaş ve gerçekçi bir anlayış temel alınmalıdır” dedi ve “Ancak ilkelerimizin ilerletilmesinde ısrar etmeliyiz ve aynı zamanda benimsenmiş olan olumlu reformları da tanımalıyız” diye ekledi.

Ayrıca Ukrayna, Kongo Halk Cumhuriyeti, Mali ve Kore Halk Cumhuriyeti hakkında Konsey Sonuçları benimsendi.

Akşam, Dışişleri Bakanı AB’ye Nobel Barış Ödülü’nün verilmesi vesilesiyle YT’nin ev sahipliğini yaptığı ve Dışişleri Bakanları için verilen gayri resmi yemeğe katıldı.

Nikos Christodoulides

Coreper II