Basın Bülteni – Kıbrıs Dönem Başkanlığı Genel İşler Konseyi’nde siyasi bütünlükte kısmi bir genel yakınlaşmanın sağlanmasını hedefliyor
15.10.2012, 12:51 (CET)
Avrupa İşleri Bakanları Genel İşler Konseyi’nin 16 Ekim’de Lüksemburg’da gerçekleştirilecek olan toplantısında yeni yasal önlemleri tartışacaklar. Kıbrıs Dönem Başkanlığı önerinin belli noktalarında genel bir yakınlaşmanın sağlanmasını hedefliyor. Kıbrıs’ın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Büyükelçi Andreas D. Mavroyannis’in başkanlık edeceği Genel İşler Konseyi’nin toplantısında ayrıca 18-19 Ekim’de yapılacak olan Avrupa Konseyi toplantısının hazırlığı konusu da ele alınacak ve Avrupa Konseyi’nin 22-23 Kasım’da gerçekleştirilecek ve sadece Çok Yıllık Mali Çerçeve’ye odaklanacak olan olağanüstü toplantısının gündemi de tartışılacak.

Bakanlar kısmi bir genel yakınlaşmanın, yani önerinin belli yanlarıyla ilgili olarak kısmi bir genel yakınlaşmanın sağlanması hedefiyle, Siyasal Bütünlük hakkındaki yeni yasal önlemleri görüşecekler.  Siyasal Bütünlük Avrupa’nın çeşitli bölgeleri ve üye devletler arasında var olmaya devam eden önemli ekonomik, sosyal ve bölgesel eşitsizliklerin azaltılmasını hedefleyen AB’nin ana kalkınma politikasıdır. Dönem Başkanlığı yedi konuda ve somut olarak bölgesel kalkınma, Avrupa bölgesel işbirliği, finansal konular, idare ve kontrol sistemleri, bilgilendirme ve iletişim, teknik destek ve her ülkeye ilişkin öneriler ve göstergeler konularında kısmi bir genel yakınlaşmanın sağlanmasını hedefleyecektir.

Kalkınma ve İstihdam Paktı’nın değerlendirilmesi

Genel İşler Konseyi ayrıca, Ekonomik ve Parasal Birliğin daha fazla gelişmesi için Avrupa Konseyi Başkanı’nın Komisyon üyeleri, Eurogroup ve Avrupa Merkez Bankası ile yakın işbirliği içerisinde geçen Cuma günü (12 Ekim) yayınladığı ara raporun ve sonuçlar taslağının temelinde 18-19 Ekim’de gerçekleştirilecek olan Avrupa Konseyi toplantısını hazırlayacaktır. Sonuçlar taslağı başta ekonomi politikası üzerine ve daha somut olarak Kalkınma ve İstihdam Paktı’nın yaşama geçirilmesine ilişkin ilerlemenin gözden geçirilmesi, Ekonomik ve Parasal Birliğin geleceği ve bankalara ilişkin Avrupa Birleşik Denetim Mekanizması’yla ilgili ilerlemenin değerlendirilmesi üzerine odaklanmaktadır. Yemek sırasında, Bakanlar (telekonferans aracılığıyla katılacak olan) Avrupa Konseyi Başkanı Sayın Herman Van Rompuy ile Avrupa Konseyi toplantısının genel hazırlıklarını tartışacaklardır. Bunlara ilaveten, Kıbrıs Dönem Başkanlığı Avrupa Konseyi’nin belirlediği yönlerde yaşama geçirilen ve önümüzdeki aylarda tamamlanması beklenen bütün çalışmalar hakkında Genel İşler Konseyi’ni bilgilendirecektir.

Bu toplantıda, Avrupa Konseyi’nin 22-23 Kasım’da gerçekleştireceği ve sadece Çok Yıllık Mali Çerçeve üzerine odaklanacağı olağanüstü toplantısının gündem taslağı tartışılacaktır.

Bakan Yardımcısı Sayın Mavroyannis Bütünsel Deniz Politikası’yla ilgili olarak Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın inisiyatiflerinden biri olan ve Deniz Politikasından Sorumlu Avrupa Bakanlarının 8 Ekim’de Kıbrıs’ta gerçekleştirdikleri gayrı resmi toplantının sonucu olan “Limasol Deklarasyonu” hakkında Konsey’i bilgilendirecektir.

Genel İşler Konseyi toplantısından önce, kahvaltı sırasında, Avrupa Parlamentosu’nun müzakere grubunun da katılımıyla, Çok Yıllık Mali Çerçeve (ÇMÇ)konusunun ele alınacağı Bakanların gayrı resmi toplantısı gerçekleştirilecektir. Burada Avrupa Konseyi’nin Kasım ayındaki olağanüstü toplantısında anlaşmaya varılmasına katkıda bulunacak yapıcı bir görüş alış verişinin olması beklenmektedir.

Nikos Christodoulides

Coreper II