Basın Bülteni– Çok Yıllı Mali Çerçeve’nin (ÇYMÇ) altı ayda tamamlanması: ileriye hareket
11.07.2012, 19:47 (CET)
Çok Yıllı Mali Çerçeve (ÇYMÇ) Kıbrıs Başkanlığı’nın en önde gelen önceliğidir. Çerçevenin 2012’nin sonuna kadar tamamlanması için ilgili bütün taraflarla hızlı işbirliği gerekemektedir. Kıbrıs Başkanlığı’ın söz konusu konular ve bu önemli dosya için planları bugün Brüksel’de Robert Schuman ve Kıbrıs Başkanlığı’nın ev sahipliğinde incelendi. Kıbrıs’ın Avrupa İşleri Müsteşarı Büyükelçi Andreas D. Mavroyannis ve Avrupa Parlamentosu üyesi Reimer Böge görüşmelerin ana konuşmacıları idiler.

ÇYMÇ dosyasının başarılı bir şekilde yönetilmesi, Kıbrıs Başkanlığı’nın ileriki altı ay içerisinde karşı karşıya kalacağı en önemli konu oluyor. Haziran’daki Avrupa Konseyi’nde görüşmelerin 2012’nin sonuna kadar tamamlanması için verilen görev doğrultusunda Kıbrıs Başkanlığı, Danimarka Başkanlığı’nın elde ettiği ilerlemenin üzerine katkı koyacak.

Genel hedef, büyüme, rekabet edilebilirlik ve gençlerin istihdamı için güçlü bir itici güç sağlayacak, adil ve etkili bir AB bütçesi oluyor. Brüksel Basın Kulübü’nün düzenlediği bugünkü tartışma toplantısında konuşan Müsteşar, “Gelecek ÇYMÇ’nin ekonomik krizden çıkmaya katkıda bulunmak amacıyla yeterli kaynak, Avrupa ekonomisinin kesin ve sağlıklı biçimde denge sağlaması  gerekiyor” dedi. Jean-Dominique tarafından idare edilen, Vakıf Başkanı Robert Schuman, tartışma toplantısına yaklaşık 80 kişi katıldı.

Görüşme Kutusuna dayandırmak

Müsteşar, ÇYMÇ’nin, görüşmeler tamamlanana kadar Kıbrıs Başkanlığı gözetiminde bütün Genel İşler Konseylerinin gündeminde olacağını belirtti. Ye ülkelerle dün başlayan ikili toplantıların sonuçlarını dikkate alarak Kıbrıs Başkanlığı, Konsey’deki görüşmelerle uyumlu olarak daha da gelişecek olan Görüşme Kutusu’nun temelini üzerine katkıda bulunacak.

Büyükelçi Mavroyannis, “Amacımız dosyayı gerekli olgunluk düzeyine getirmektir ki bu Ekim ayında Avrupa Konseyi’nde yapılacak siyasi bir anlaşmanın ilk girişimi olacaktır. Bu mümkün değil midir? Aralık ayında tamamlanması için zemin hazırlamak amacıyla görüşmeler devam edecektir” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Başkanlığı Avrupa Konseyi başkanları, Komisyon ve ayrıca Lizbon Anlaşması2ndan sonra artırılan rolüne uygun olarak Avrupa Parlamentosu’yla yakın işbirliği içinde olacak.

Gerçek bir Avrupa bütçesi

Jean-Dominique Giuliani de, “Birliğe, üye ülkeler arasında dayanışma için ağırlık sağlayacak gerçek bir Avrupa bütçesi hazırlamanın yaşamsal öneme sahip olduğunun” altını çizdi ve “Gerçek, ortak bir ekonomik politika beklerken borçlanma ve kamu açıklarını azaltmak için de ortak bir çaba gerekir” dedi.

ÇYMÇ üzerinde Avrupa Parlamentosu Raportörü olan Sayın Reimer Böge (EPP, Btçe Komitesi) de, Avrupa Parlamentosu’nun önemli rolünden bahsetti ve “gelecek ÇYMÇ’nin, uygun düzeyde kaynaklar, öngörülemeyen ihtiyaçlara tepki olarak yeterli esneklik ve gerçek kendi kaynaklarında bir ilerleme  sunması gerektiğini vurguladı.

Büyükelçi, “Bu görüşmelerde yer alan parametreleri anlayarak çok çalışma taahhüdünde bulunduk ve bu oldukça iddialı hedefe ulaşmak için eliminden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

Nikos Christodoulides

Coreper II