Basın bülteni – Kıbrıs Dönem Başkanlığı Avrupa Parlamentosundaki Ekonomik ve Parasal Birlik Genel Tartışmalarına müdahalede bulunuyor
20.11.2012, 14:48 (CET)
Kıbrıs Dönem Başkanlığı Adalet ve Kamu Düzeni, Lukas Luka aracılığıyla, bugün, 20 Kasım'da, Strasbourg'da gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosunun Genel Toplantısı'nın ikinci günkü ayağına müdahalede bulundu. Kıbrıslı Bakan Ekonomik ve Parasal Birlik (EMU) tartışmalarına müdahalede bulundu. Bakan, A.B.'nin bankacılık sektörünü güçlendirecek olan, entegre bir finansal çerçevenin oluşturulması gerektiğini vurguladı.

A.P.'nin EMU için Genel Toplantısı, EMU'nun geleceği ile ilgili olarak, vekil Marianne Thyssen'in sunmuş olduğu rapor çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Thyssen Raporu'nda ''Orjinal bir Ekonomik ve Parasal Birlik'' başlığı altında Avrupa Komisyonu'na öneriler yer almaktadır. Bu öneriler, bu yıl Haziran ayında Avrupa Konseyi Başkanları, Komisyon, Avrupa Merkez Bankası ve Eurogroup tarafından, Ekim ayında hazırlanan Ara rapor göz önünde bulundurarak hazırlanmıştır.

Raportör Thyssen şu noktanın altını çizmiştir: Demokratik meşrutiyetin gerekliliği ve ekonomik ve parasal birliğin derinleştirilmesi sürecinde hesap verilebilirlik. Açıklamasında, sn. Luka şunları belirtti: ''A.B.'nin bankacılık sektörünün sağlamlaştırılması gerekmektedir. Entegre bir finansal çerçevenin oluşturulması gerekmektedir. Bu çerçeve katılmak isteyen tüm Üye Devletlere açık olmalıdır''. Bakana göre 2012 yılının sonundan evvel Tek Denetleme Mekanizması'nın yasal çerçevesinin oluşturulması için ortak bir karara varılmalıdır.

Kıbrıslı Bakan şunları ifade etti: ''Bu yılın sonundan evvel Tek Denetleme Mekanizması'nın yasal çerçevesi bağlamında ortak bir karara varmak için bir araya gelmiş durumdayız. Dönem Başkanlığı bu yönde imkan dahilindeki tüm çabaları sarf edecektir. Hepimizin bu hedefe odaklanmış olduğuna inanmaktayım''.

Sn. Luka sözlerini şu şekilde sonlandırdı: ''İstikrarı ve sürdürülebilir refahı sağlamak için uzun vadede EMU'nın derinleşmesi yönünde adımlar atacağız''.

Bu akşamın ilerleyen saatlerinde Kıbrıs Adalet Bakanı Uluslararası Telekomünikasyon Dünya Konferası'nda ve Schengen Enformasyon Sistemi (SİS) ortak toplantısına katılacak.

Nikos Christodoulides

Coreper II