Basın bülteni – Schengen Enformasyon Sistemi Avrupa Entegrasyonu çerçevesinde çok önemli başarılardan bir tanesidir
21.11.2012, 07:10 (CET)
Kıbrıs Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı, sn. Lukas Luka, 20 Kasım, Salı günü, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin Uluslararası Telekomünikasyon Dünya Konferansı ile ilgili olarak Avrupa Parlementosu’nun Strasbourg’da düzenlene toplantıda Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nı temsil etti.

Akşamüstü gerçekleştirilen toplantıda, sn. Luka yakında gerçekleştirilecek olan Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin Uluslararası Telekomünikasyon Dünya Konferansı (İTU) hakkında konuştu. İTU 3 ve 14 Aralık arasında, Dubai’de bir araya gelecek ve Uluslararası Telekomünikasyon Düzenlemelerinin gözden geçirilmesini masaya yatıracak. Bu düzenlemeler 1988’den beri uluslararası telekomünikasyon politikalarını düzenlemiştir.

Uyumluluk sağlamak

‘WCİT’de karara bağlanacak olan, uluslararası düzenlemelerle ilgili değişikliklerin A.B.’nin yürürlükte olan kanunlarıyla uyum içerisinde olması için Konsey çaba sarf edecektir. Kıbrıslı Bakan bununla birlikte şu noktanın altını çizdi: ‘Ayrıca WCİT’in gelecekte A.B.’nin inisiyatiflerini sınırlandırmaması gerektiği gerçeğini göz önünde bulundurmalıyız’.

Sn. Luka, ortak bir A.B. duruşu sergilenmesi için, Dubai Konferansı bağlamında, Komisyon ile Üye Devletler arasındaki yakın işbirliğinin önemine değindi. Bu amaçla, sn. Luka Kıbrıs Dönem Başkanlığın bu yönde çaba sarf edeceğini belirtti.

Kıbrıslı Bakan telekomünikasyon ortamının 1988’de kabul edilen düzenlemeler döneminden bugüne dek geniş ölçüde değişmiş olduğunu belirtti. ‘Bugün, ortak bir altyapıya daha çok öncelik tanınmaktadır. Bu altyapı internet protokolüne dayanmaktadır ve tüm servisleri bir cihaz üzerinde sağlama hedefine odaklıdır. Tüm bu gelişmeler bugünün iletişim sistemleri altyapısı için sorun yaratmaktadır’. Bakan bu noktanın altını çizdi.

Gelişmiş bir Schengen Enformasyon Sistemi

Salı günü gerçekleştirilen son toplantıda, sn. Luka A.B. Konseyi Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nı Schengen Enformasyon Sistemi (SİS) için Avrupa Parlamentosu’nun gerçekleştirdiği toplantıda temsil etti.

‘Schengen Enformasyon Sistemi’nin ikinci sürümü (SİS II), sınır kontrollerinin olmadığı bir bölgede güvenliğin sağlanması için kilit öneme sahiptir. Bu Avrupa entegrasyonunun en somut başarılarından bir tanesidir’. Sn. Luka bu noktanın altını çizdi.

Kıbrıslı Bakan ayrıca, şu noktaların altını çizdi: ‘iki tüzük önerisinin kabulü bugün yürürlükte olan SİS I’den SİS II’ye geçiş için çok önemli bir adımdır’. Bakan sözlerine şunları ekledi: ‘Dönem Başkanlığı metin üzerinde bir anlaşmanın sağlanması için yoğun çabalar sarf etmiştir’.

2012 Temmuz’unda, Konsey metin üzerinde siyasi bir anlaşmaya vardı. Kıbrıs Dönem Başkanlığı, Avrupa Parlamentosu’nun görüşünü aldıktan sonar, metnin resmi onayının yıl sonuna dek gerçekleştirilmesini amaçlamaktadır.

Sn. Luka sözlerine Avrupa Parlementosu raportörüne, sarf etmiş olduğu çabalardan ve göstermiş olduğu işbirliğinden dolayı teşekkür ederek devam etti. Bu çabaların odağında SİS II’nin zamanında kabul edilmesi hedefi yer almıştır.

Sözlerini sonlandırırken, Bakan Luka şunları kaydetti: ‘’SİS II projesiyle ilgili gelişmeler bağlamında, Dönem Başkanlığı tüm gelişmeleri yakından takip etmektedir ve tüm ortaklarla iletişim içerisinde olacaktır. Dönem Başkanlığı, SİS II’nin zamanında kabul edilmesini engelleyebilecek olan tüm problemleri her açıdan değerlendirmek amacını gütmektedir.

Nikos Christodoulides

Coreper II