Basın Bülteni – Hava ulaşımı güvenliğini ve bilgi değişimini artırmak
06.12.2012, 19:13 (CET)
Adalet ve İçişleri Bakanları, bugün yaptıkları Adalet ve İçişleri (JHA) Konseyi toplantısının (6-7 Aralık)  ilk gününde,  terörist tehditlere karşı hava ulaşımı güvenliğini azamiye çıkarma yönünde bir adım daha ilerlediler. Terörist tehditlere karşı hava ulaşımı güvenliği üzerindeki kararları onaylayan Konsey, var olanlardan (kargo ve sıvı patlayıcılar) başka hava ulaşımı güvenliğinde risk değerlendirme faaliyetlerinin genişletilmesi üzerinde daha fazla çalışılması gerektiğine ilişkin görüş birliğine vardılar.

Kıbrıs’ın Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Sayın Lukas Luka’nın başkanlık ettiği Konsey’in kararlarında, ilgili Üye Ülkelerin yetkilileri arasında devam etmekte olan AirPol (Havaalanı’nda Avrupa Hukuk Uygulaması) Bağlamı’nda, hem hava ulaşım hem de ilgili terörist saldırılarına karşı hassas hedeflerle ilgili tespit, gelişme ve iyi uygulamaları paylaşmada işbirliği üzerinde memnuniyet ifade edildi ve teşvik edilmesi gerektiği belirtildi. Devlet ve özel sektörler AB ve üçüncü ülkeler arasında gerekli işbirliğinin gerekliliğine vurgu yapıldı.

Suça karşı zamanında ve günlük bilgi

Kolluk kuvvetleri arasında bilgi süreci alışverişi, bugünkü görüşmelerden sonra iyileştirilecek. Görüşmeler bu alanda var olan engeller üzerinde yoğunlaştı. Bu alanda engeller genel olarak gecikmelerden ve özellikle sınır ötesi olaylarla ilgili sık sık olumsuz sonuçları olan yetersiz bilgi güncellemesi sınır ötesi durumların araştırılmasıyla ilgili belirli olumsuz sonuçlar üzerinde yoğunlaştı.

İsveç Çerçeve Kararının bir değerlendirilmesinin sonucu ortaya çıkan Kıbrıs Başkanlığı bulguları, görüşmelerin temelini oluşturdu. Değerlendirme bu aracın uygulanmasında belirli sorunları ortaya çıkardı. Bulgulara göre bilgi değişimini hızlandırmak ve kolaylaştırmak için alınması gereken belirli tedbirler bulunuyor.

Bu tedbirler arasında

•          polis ve hukuk yetkililerinin ulusal veri alanlarına erişiminin gözden geçirilmesi

•          ulusal temas noktalarının kararlılığı

•          yasal yardım taleplerinde düşüş

•          Üye Ülkeleri ulusal düzeyde ilgili yasayı uygulamaya teşvik etme

Bu konudan bahseden Kıbrıs Adalet Bakanı Lukas Luka, bu bulguların Avrupa Komisyonu’nun Raporu’yla (Avrupa Bilgi Değişim Modeli) ilgili bundan sonraki görüşmelerde dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Nikos Christodoulides

Coreper II

Lefki Solomontos

Ministry of Justice & Public Order